Радев: Винаги съм твърдял пред министър Ненчев да има незабавен договор с РСК МиГ

2981
Радев: Винаги съм твърдял пред министър Ненчев да има незабавен договор с РСК МиГ
Снимка: БГНЕС

Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така, че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето в стратегически план – доставка на нов самолет.

Това заяви президентът Румен Радев преди началото на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в СГС, предаде БГНЕС. По делото Радев е призован като свидетел в качеството му на бивш ръководител на ВВС.

„Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колабс“, каза президентът.

Николай Ненчев: Румен Радев искаше да се прекрати зависимостта от Русия

"Да се прекрати по-бързо зависимостта от Русия, която е парадоксална… Да се търсят всички възможности за диверсификация на поръч...

„Всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми. Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие“, добави той.

За срещата си с премиера Бойко Борисов президентът Радев коментира: „Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход“, каза Радев.

За създадената парламентарна комисия за избора на изтребител Радев посочи, че „това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали“, заяви президентът. „Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса“ допълни Румен Радев.

Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румчен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика