При задължително гласуване субсидиите на депутатите скачат двойно

4294
При задължително гласуване субсидиите на депутатите скачат двойно
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на независимия депутат Велизар Енчев в програмата на парламента да се вкара точка за намаляване на субсидията на партиите. Според него ако задължителното гласуване, което беше прието на първо четене, мине окончателно през пленарна зала, то ще се увеличат драстично парите, които партиите получават - заради повечето гласове, което значи и повече пари.

Енчев определи това за мръсната тайна на задължителното гласуване. Той обясни, че ГЕРБ сега взима за четири години 48 млн. лева (по 11 лева на валиден глас от последните парламентарни избори годишно), а след въвеждане на задължителен вот субсидията им щяла да е почти 100 млн. лв. Той  изчисли и парите и на Реформаторския блок – сега те били 13,2 млн. лева, а със задължителното гласуване щели да станат 27 млн. лева. На Патриотичния фронт парите пък щели да се увеличат от 10 млн. лева на 20 млн. лева. Затова Енчев призова всички депутати, подкрепили задължителното гласуване, да подкрепят и неговото предложение - за драстично намаляване на субсидиите за партиите.

От 12,48 млн. лева субсидия за четири години, "Атака" е дала за 2 месеца 70 хил. лева за онкоболни

Темата за субсидиите на партиите стана отново актуална напоследък, след като в интернет пространството се появиха снимки на лидера на "...

Бившите колеги на Енчев от ПФ веднага реагираха, като Димитър Байрактаров напомни, че именно патриотите предложили намаляване на субсидията на партиите от 11 на 6 лева на глас. „Това го направихме ние, а не Велизар Енчев“, добави той. Байрактаров обаче не припомни какво стана, а именно - предложението не беше прието.

Предложението на независимия депутат все пак беше подложено на гласуване, като 33 го подкрепиха, 40 гласуваха „против“, 55 се въздържаха. Така за пореден път депутатите не позволиха и лев да падне от субсидиите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика