Проф. Дайнов: Борисов разви дебелокожие към протестите, но не и към поделената с ДПС реална власт

3061
Проф. Дайнов: Борисов разви дебелокожие към протестите, но не и към поделената с ДПС реална власт
Снимка: Личен профил във фейсбук

Изборите могат да породят обновен парламент, но никой не знае какво правителство може да изскочи, коментира политологът проф. Евгений Дайнов в неделя пред БНР.

“Като че ли новопристигащите в парламента, които обявяват себе си за антисистемни, ще търсят мнозинства по различни инициативи. Със страшна сила виси въпросът как ще се прави управляващо мнозинство. Никой не вижда какво правителство може да изскочи“, каза той.

Според него липсата на оставка от страна на Бойко Борисов въпреки протестите е показала, че държавата е завладяна в по-голяма степен и съпротивителните сили на демокрацията са по-слаби.

„Този протест е първият от 1997 година, който не е софийски. Този протест нямаше лидери, само тук-там координатори. Трудно е да очакваме протестите от 21 век да раждат лидери... Промяната на общественото настроение не винаги води внезапно до появата на политически сили, които са способни да ги изразят в целостта им. На изборите резултатът ще е междинен. Доста от общественото негодувание ще бъде представено, но по-старите и по-опитни партии ще са свръхпредставени“.

По думите на политолога Борисов е развил дебелокожие към протестите, но не и към реалната държавна власт, която е разпределил на порции с ДПС.

„Една от драмите на такъв тип полудиктатор, когато упражнява еднолично власт дълго време, е внезапният потрес, с който открива, че не може да се оттегли. Затова приказки за управление на ГЕРБ без Борисов са безпочвени... Не трябва да вярваме на нещата, които Борисов обяснява за политиката и за бъдещите си планове, защото те се менят всеки ден... Можем да говорим за парламентарна група на ГЕРБ от максимум 80 депутати. Затова те или ще официализират връзката си с ДПС, или ще се обявят за правителство на малцинството“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Евгений Дайнов допълни:

„ГЕРБ изградиха такъв феодален модел от социалистически тип, че се сляха с държавата и те не могат да живеят извън властта. Доколкото могат, ще направят така, че чрез окупираните от тях държавни институции, да няма почтени избори. Затова трябва да гласуват максимално повече хора, за да ударят корпоративния вот“.

Политологът анализира и последното публично изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, формулирано като обръщение към структурите на партията:

„Този тип послания имат два пласта. Първият е с умните думички, с които прави фокуси пред публиката. Вторият пласт е на знаците - походът на ДПС към явна власт не е отменен, а упоменаването на света е упоменаването на Турция и на Ердоган, с които са си оправили отношенията. Третият знак, който ни прати, е, че най-големият му враг е в лицето на „Демократична България“ и на Христо Иванов“.

Проф. Дайнов подчерта, че наблюдава следното явление в страната:

„Общото неприемане на модела на ГЕРБ води до това, че бивши хора - тип ГЕРБ казват, че ще гласуват за БСП, защото им е писнало от Борисов, а само БСП са достатъчно големи, за да го спрат. Отгоре ръководството отслабва позицията на партията, отдолу има скрит вот, който не знаем колко е“.

Според анализатора ВМРО си има тема, която може да ги вкара в новия парламент, но не така стоят нещата за родената тази седмица коалиция между „Воля“ на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов. „Но тези двамата – от Варна и от Бургас, това противоестествено обединение, нямат още тема, а и нямат време да я развият... Президентът ще наблюдава внимателно кампанията и ще си вади изводи кои теми ще може да използва в своята президентска”, прогнозира Евгений Дайнов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика