Проф. Дичев: Защо гласуваме за партии, които не искат да управляват?

2181
Проф. Дичев: Защо гласуваме за партии, които не искат да управляват?
Снимка: Facebook

"Цялата работа се върти около това кой ще бъде виновен. Най-голяма вина за това, че се затруднява до такава степен и може би ще се провали съставянето на правителство, носи партия "Възраждане", която отказва да сътрудничи с когото и да било и започна да работи за избори. Който е гласувал за нея, трябва да знае, че е гласувал за провала на този парламент."

Това заяви пред БНР проф. Ивайло Дичев - ръководител на програмата по културна антропология на Философския факултет на Софийския университет.

Лъжи и нападки от всички посоки. А България търпи ли, търпи

Залозите, че няма да има правителство май отиват към 90-те процента. И не само защото г-н Борисов опитва да „натопи“ един х...

"След нея е партия ГЕРБ, която не пожела да смени своя лидер и да извади напред друг човек с нови идеи и визия. След това е ДПС, която не пожела да оттегли подкрепата си за главния прокурор. После са БСП, която внезапно направи завой с тази хартиената бюлетина кой знае защо и постави под съмнение коалицията на реформата. Накрая да кажем и за "Продължаваме промяната" - те не се научиха да правят политика, което означава да договарят разни неща с другите участници, задкулисно за съжаление - тези неща не се правят пред очите на публиката, а задкулисно. Те са твърде идеалистични, искат всичко да бъде честно и видимо, а всъщност политиката предполага някои договорки, които не са чак толкова симпатични за голямата публика", обясни проф. Дичев.

По думите му много често политиката се прави зад камерите на публичността.

"Този краен стремеж към принципност, честност и откритост ми се вижда, че малко ги затруднява", посочи той относно ПП и добави:

"Този подход, който възприеха в момента с този мандат, ми се вижда една добра стъпка, ако не за това правителство, което може би няма да се осъществи, то по принцип за един по-общ проблем - като общество трябва да се научим да правим компромиси. Компромисът е нещо, което се изработва. Те в момента предлагат тази формула на компромиса, предлагат тези 4 приоритета, които да се гласуват в НС и да се види дали има съгласие около тях и едва тогава да пристъпят към съставяне на правителство".

Според него по тези приоритети ще има голямо мнозинство по принцип, по съдържанието. Възможната съпротива ще бъде по формата - по това, че е даден мандат на ПП, която е в конфликт с големите партии в парламента, отбеляза проф. Дичев:

Христанов: Декларацията ни е тест за ГЕРБ и ДПС, тя вълнува и професорът, и баба Пенка в Куртово Конаре

"ГЕРБ и ДПС - готови ли са да подкрепят националните приоритети в национален документ? Или остават в историята на тяснопратийните интер...

"Има разминаване между съдържанието на политиката (тези приоритети) с ритуалната страна на въпроса - на кой е връчен мандатът. "Те не подкрепиха кабинета "Габровски", сега пък ние няма да подкрепим техния"".

Според него тази междинна стъпка позволява на ПП да се оттеглят с чест - ако приоритетите им се приемат, а кабинетът в зала се отхвърли.

ОЩЕ: "Обичайните заподозрени" се отзоваха на срещата с ПП (ВИДЕО)

"Президентът е много странна фигура. Това е една мистерия в българската политика. Той се конфронтира жестоко с почти всички партии в днешния парламент. Разклати дълбоко стабилността на държавата. Можем само да се питаме какво цели, какво иска", изказа мнението си проф. Ивайло Дичев. Според него дали президентът иска правителство или не ще стане ясно след седмица:

"Ако връчи мандата на "Демократична България" или "Български възход", значи той се надява все пак да има правителство. Ако го връчи на БСП, очевидно няма да има такъв шанс".

Христо Иванов: Ако в 48-ото НС изобщо е възможен кабинет, той няма да разчита на стабилно мнозинство (ВИДЕО)

"Трябва да си даваме сметка, че ако в този парламент изобщо би било възможно излъчването на правителство, то няма да може да разчита на...

"Всички наблюдатели започват да разсъждат за това, че е възможен един трети мандат, който ще преодолее тази символична победа, която биха имали сега ПП, ако успеят да съставят кабинет. Това с тези мандати има символичен смисъл", коментира проф. Дичев.

За третия проучвателен мандат той коментира:

""Български възход" изглеждат безпринципни. Изглеждат готови на всичко. При тях усещането е, че те са създадени с тази цел - да се направи някаква уйдурма".

Според него сюжетът с ДБ е по-сериозен. Те са по-умерени, добави той и подчерта, че от ГЕРБ са готови да работят с тях, което е една възможност.

Проф. Дичев смята, че гражданите трябва да се запитаме - защо гласуваме за партии, които не искат да управляват и не са готови с идеи:

Денков си обяснява позициите на партиите с възможността да получат третия мандат (ВИДЕО)

"Намирам нещо символично, че заедно с нас са трите партии, за които се очаква да получат третия мандат. Няма съмнение, че част от комен...

"Ако нямаме лидери, ние не сме нация. Трябва да се вгледаме в себе си - защо мразим държавата си, защо не искаме да бъдем управлявани, защо искаме да се разпадаме на племена. Това е дълбок дебат, който отива доста отвъд конкретните политически сюжети в момента".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика