Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Пламен Киров не изключва купуване на депутати, за да има кабинет

18 юни 2024, 08:28 часа • 4132 прочитания

Дано не стигнем дотам в предстоящите дни да започнат да се купуват депутати в подкрепа за правителство. Има избран парламент и трябва да се направи опит да се формира правителство. Това заяви пред БНТ преподавателят по Конституционно право в СУ "Свети Климент Охридкси" проф. Пламен Киров. Той не изключва определени народни представители да гласуват за правителство с първия мандат. 

Още: Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

Експертно или коалиционно правителство?

Според него служебното правителство спокойно може да продължи да действа и като парламентарно правителство. Всяко едно правителство трябва да е експертно. Ако на мен ми предложат да бъда министър на енергетиката, ще откажа. Не може хора, които са хванати, без да имат съответната подготовка да отидат и да ръководят министерства, коментира проф. Пламен Киров. 

Той смята, че програмно правителство може да има само ако има коалиция и подписано коалиционно споразумение. 

Проф. Пламен Киров допълни, че разговорите за съставяне на коалиционно правителство са започнали още от нощта на изборите. "Не знам дали срещите в парламента за съставяне на правителство са за публиката, но разговорите започват или преди изборите, или от нощта след изборите", подчерта Пламен Киров. 

Той отсече, че коалиция не се прави от днес за утре. Какво лошо има, ако в управлението участват министри на ДПС, движението е втора сила в парламента, запита конституционалистът. 

"Коалиция без ГЕРБ и ДПС няма как да се получи", каза проф. Киров, според когото, ако има правителство на малцинството, няма как да се очаква нещо дълготрайно стабилно. 

Още: След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

Народно събрание с два мандата

Той обясни, че 49-то Народно събрание ще си отиде още утре с клетвата на новите народни представители, освен ако не се обяви военно положение. 50-ото Народно събрание всъщност вече е в мандат. Мандатът на парламента започва да тече от деня на изборите. В момента има два парламента в мандат, но друг е въпросът, когато промениш Конституцията, при което стана ясно, че старото Народно събрание си отива с клетвата на новото, поясни проф. Киров. 

Според него така се дава лош пример на студентите по право - с промените в Конституцията. 

След като ГЕРБ са победители на изборите, нормално е да искат председателя на парламента да е от тяхната парламентарна група, каза конституционалистът. 

Според него ЦИК трябва да даде разумно обяснение как от 85% от сбърканите протоколи, е имало резултат. Колко от тях са поправени, запита Пламен Киров. 

Още: Проф. Светослав Малинов: Мнозинството е оформено и ще е от три партии

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес