Прогноза: 45-тото Народно събрание си отива веднага след Гергьовден

5573
Прогноза: 45-тото Народно събрание си отива веднага след Гергьовден
Снимка: БГНЕС

В правото има понятие за разумен срок – кога да бъде разпуснат парламентът, ако БСП върне мандата за съставяне на правителство веднага. Това поясни бившият конституционен съдия и член на КЗК Пламен Киров.

Според Киров, най-вероятно датата на следващите парламентарни избори ще е 11 юли. Той очаква Румен Радев да издаде указ за разпускане на 45 Народно събрание на 7 май.

Скри ли bTV данни от социологическо проучване, които подсказват, че Слави Трифонов ще спечели предсрочните избори?

Защо bTV са пропуснали да покажат всички данни? Този въпрос, при това в две поредни публикации в профила си в Twitter, поставя зам.-пре...

Продължителността на управление на служебно правителство е "около 3 месеца", поясни Киров пред БНТ. Не е възможно да бъде назначено служебно правителство с хоризонт на управление до Нова година, добави той.

Президентът ще излъчва служебни кабинети дотогава, докато действащ парламент не може да излъчи редовно правителство. Има срок, в който държавният глава не може да разпуска парламент, който не е излъчил правителство – по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Бройте от 22 януари, 2022 година назад, посъветва Киров.

Служебният кабинет не може да актуализира бюджета, да тегли заема – т.е. всички действия, за които има нужда от одобрение на парламента. Може обаче да прави ревизия на предишно управление, заяви Киров. Той даде пример със служебното правителство на Стефан Софиянски, което започна процедурата за влизането ни в НАТО.

Изборите се провеждат от ЦИК, а служебното правителство осигурява логистиката и парите, припомни бившият конституционен съдия. И посочи, че държавният глава сега може да върне предложение за кандидатура за ЦИК и да поиска друга кандидатура. Киров определи като "малко шокиращо" предложенията на БСП, защото при трите им кандидатури няма нито един юрист. Сред предложенията е Емил Войнов, който от ГЕРБ посочиха като "виновник" за сложните протоколи на редовните избори на 4 април, 2021 година. Бившият конституционен съдия предупреди и, че ЦИК ще трябва да работи много стегнато заради свитите срокове – например на 57-мия ден преди датата на изборите трябва да се почнат консултации за Районните избирателни комисии, на 56-тия трябва да се утвърдят избирателните райони.

Красимир Велчев: Освен злоба и омраза, друго не виждам в парламента

"Освен злоба и омраза, друго не виждам в парламента. Това минава всякакви граници и не знам дали точно това са искали хората. Ако това ...

За финал Киров каза, че има комична ситуация - камерите т.е. видеонаблюдението ще следи машините, след като на следващите избори във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно. "Доста комични ситуации ще има", прогнозира Пламен Киров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика