Прокуратурата не иска да поправя обвинението за бюлетините в Костинброд и обжалва

14003
Прокуратурата не иска да поправя обвинението за бюлетините в Костинброд и обжалва
Снимка: БГНЕС

Вместо да поправи допуснатите пропуски, прокуратурата ще обжалва решението на Софийски градски съд да върне обвинителния акт за аферата с бюлетините от печатница "Мултипринт" в Костинброд пред апелативния съд, пише вестник „Сега”, позовавайки се на свои източници в държавното обвинение.

Вчера Софийски градски съд върна обвинителния акт заради процесуални нарушения. Основният мотив, който не беше посочен от съда, е липсата на доказателства на тезата на прокуратурата кой е имал полза да държи над 351 хил. годни бюлетини на склад. Държавното обвинение обаче смята мотивите за несъстоятелни.

Делото за костинбродските бюлетини бе върнато на Прокуратурата

Съдът върна на Прокуратурата делото за костинбродските бюлетини, по което единственият обвиняем е бившият главен секретар на Министерск...

Според разследващите главният секретар на Министерския съвет по това време Росен Желязков не е оказал достатъчен контрол върху администрацията, която е движела обществената поръчка по отпечатването. По време на разследването прокуратурата твърдеше, че той се е опитал да получи облага за печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. Не е ясно обаче дали това е записано в обвинителния акт.

 "Не е посочен един от елементите от субективна страна на престъплението, което прокуратурата претендира, че е извършил обвиняемият. По-конкретно - не е описана целта, с която обвиняемият е действал, и насоките на целената от него облага", пише съдия Ани Захариева. Желязков е обвинен в престъпление по служба, което е едно от най-трудните за доказване. Според съда прокуратурата не е успяла да докаже как точно обвиняемият не е изпълнил задълженията си, за да извърши престъпление.

Скандалът с костинбродските бюлетини избухна на 11 май миналата година. Тогава той беше раздухан от ТВ7 и Николай Бареков след като Мая Манолова внесе сигнал до прокуратурата за готвена изборна измама. В крайна сметка обвинение за изборна измама така и не беше повдигнато – единственото обвинение е в престъпление по служба и е повдигнато срещу Росен Желязков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика