Санкциите срещу Пеевски и Божков не идват в случаен момент

6031
Санкциите срещу Пеевски и Божков не идват в случаен момент
Снимка: БГНЕС

Наложените от САЩ санкции на Васил Божков и Делян Пеевски взривиха българското публично пространство. Вашингтон показа, че ще е безкомпромисен, отряза сериозни парични потоци на двамата олигарси и нанесе тежък удар срещу корупцията у нас.

Защо са наказани тези могъщи българи?

Основното прегрешение на Пеевски е търговията с влияние. Публична тайна е, че бившият депутат от ДПС и медиен магнат има огромно влияние в съдебната власт и службите и назначава на високи позиции свои хора, с които впоследствие си служи в незаконните си схеми.

Делян Пеевски от няколко години е разследван от САЩ, така че наказанието му е закономерно, може би дори закъсняло. Напоследък той успя да разпродаде почти цялото си имущество у нас и се премести в слънчев Дубай.

Според американците Пеевски е раздавал подкупи по високите етажи, използвайки бившия ръководител в службите Илко Желязков, а в мръсните му игри са замесени дори министри. Това означава, че корпулентният олигарх е имал достъп и до СРС-та и вероятно е поръчвал да се подслушват политици и бизнесмени, за да ги шантажира.

Съмненията за връзки с Пеевски доведоха до оставките на трима ключови министри през миналото лято. Тогава с постовете си се разделиха Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, отговарящи за финансите, вътрешните работи и икономиката. Фирми, свързани с медийния магнат, са получавали щедри кредити от Българската банка за развитие, която напоследък също е в окото на бурята. Никой публично още не знае за какво са отишли парите. Олигархът има сериозна роля и във фалита на КТБ.

САЩ го уличават в намеса в местните избори през 2019 г., когато политици са се възползвали от политическите връзки и медиите му в замяна на политически чадър. Човекът на Пеевски Желязков е изнудвал кандидат за български министър, заплашвайки го с прокурори, ако политикът не съдейства, щом заеме високия пост.

Пеевски и соченият за негова маша Желязков са присвоявали незаконно държавни и частни активи за лична облага и са замесени в корупция, свързана с концесии за добив на природни ресурси и подкупи, посочват от Вашингтон. Според американците, те са участвали в продажбата на т.нар. "златни паспорти" у нас на богати чужденци, което отваря вратата на ЕС за хора с престъпни богатства.

Във всяка правова държава подобни обвинения ще доведат не само до санкционирането на Пеевски, но и до изправянето му пред съда. Това обаче едва ли ще се случи в България, защото тукашните разследващи органи са слепи и глухи за подобни неща.

Добре познати герои

През годините фигурата на Пеевски изплуваше при журналистически разследвания на редица медии: "Капитал", Дневник, "Сега", Медиапул, Евроком, FrogNews, Club Z, "Свободна Европа" и Actualno.com. Най-големите телевизии отразяваха много внимателно прегрешенията му или директно ги премълчаваха. Тези, в които олигархът имаше директно собственост или индиректно сериозно влияние – като Канал 3, директно до защитаваха, обвинявайки критиците му в клевети и черен пиар.

Със съмнителните си богатства и безцеремонно поведение Пеевски беше голям дразнител за българското общество. От протестите през 2013 г., дошли след скандалното му инсталиране за шеф на ДАНС, чак до днес бившият депутат буди омраза и отвращение у повечето българи. Постепенно той се превърна в грозното лице на българската политика, символ на задкулисие, мръсни схеми и злоупотреби.

Департаментът на САЩ забрани на Пеевски и още четирима да влизат в страната заради тежка корупция

Държавният департамент забрани на Делян Пеевски и още четирима души, както и на техните семейства, да влизат в САЩ заради сериозна...

Години наред Пеевски кадруваше, а името му често бе замесено в кражби на фирми, уволнения на журналисти и съсипване на бизнеси. Медиите му лееха помия върху всеки, позволил си да го критикува. В същото време депутатът и бизнесмен се възползваше от подкрепата бившите управляващи, а свързани с него дружества получаваха огромни суми от парите на българите и европейците чрез обществени поръчки. Неговите медии положиха завидни усилия да го представят като щедър дарител и филантрол по време на пандемията, но твърде малко хора им повярваха.

Повече от десетилетие Пеевски беше нещо като митичното чудовище Кракен, което безмилостно поглъща всичко, което срещне по пътя си. Корпулентният олигарх беше пуснал пипалата си от Банкя до Сараите на Доган. Ненапразно Васил Божков го описа като "паяк, който седи в сянка и дърпа конците".

Божков също не е невинен. И американците го казаха - дълго време той задкулисно направлява Комисията по хазарта, раздавайки щедри подкупи на политици и висши чиновници. Божков дълги години беше крал на хазартния бизнес в България. Чрез влиянието си той успешно спъваше бизнеса на конкурентите си, докато развиваше своя. Не една и две чужди компании за залози се сблъскаха с могъществото му при опита си да навлязат у нас.

Когато беше натиснат, Божков избяга в Дубай. Напоследък бизнесменът се изявява като политик и обществен коментатор в социалните мрежи. Влиянието му се усеща и днес, а партията му ще участва на изборите през юли. САЩ го подозират в опити за прокарване на руско влияние у нас, включително чрез контрол на висши държавни служители.

Защо санкциите идват точно сега, четете в ЕXPERT.BG

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика