Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Трайков, Дянков и Прокопиев за ЕВН

3288
Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Трайков, Дянков и Прокопиев за ЕВН
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

Обвинителният акт ще бъде публично разпределен утре.

КОНПИ проверява всички приходи на Иво Прокопиев

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще провери всички парични потоци на Иво Прокопиев, включително грантове ...

Бившите министри на финансите и енергетиката в кабинета "Борисов 1" – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев са предадени на съда.

На 13 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Престъплението, по което са обвинени Симеон Дянков и Иво Прокопиев се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лева, както и лишаване от права. Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, заяви през януари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Има доказателства за наличие на умисъла и на двамата. Прокопиев е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба. Той е съветвал Дянков точно по какъв начин да бъдат продадени акциите на ЕВН, обясни тогава още говорителят на главния прокурор.

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "БУЛБРОКЪРС" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост, предаде БГНЕС.

В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС" ЕАД. Съгласно ЗПСК - „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители". По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България. Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС" ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Обвинение за приватизацията на ЕВН получи и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според прокуратурата неговото престъпление е умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Марковски: Дянков не трябва и не може да е обвиняем

Сделката за продажбата на държавния дял в EVN е повече от публична, законово регламентирана и перфектно издържана юридически. Това коме...

Изпълнителният директор на "БУЛБРОКЪРС" Радослав Рачев бе обвинен още през май 2016 година, обвинение имат и Любомир Евстатиев, и Петър Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика