Прокуратурата засега няма да проверява откъде са парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

7866
Прокуратурата засега няма да проверява откъде са парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи - НАП и ДАНС. Държавното обвинение обаче започва работа по другото искане на БСП - да провери как е бил приватизиран държавният дял в електроразпределителното дружество.

"Инерком" ще трябва да плати за ЧЕЗ в рамките на девет месеца

След приключването на сделката, "Инерком" ще има срок девет месеца да плати за ЧЕЗ. Това съобщиха от чешката компания пред bTV. В прот...

Припомняме, че БСП пита и правителството, и "Интерком България" дали средствата за сделката са от банки и офшорни компании. Друг въпрос бе дали е нарушен интересът на страната, когато първият кабинет на Бойко Борисов приватизира последния дял акции от електроразпределителните дружества. След това "червените" внесоха 3 сигнала до прокуратурата за сделката. Първият е за проверка на произхода на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за купуването на електроразпределителното дружество. Вторият е за приватизацията му, при която през ЧЕЗ купува цялото дружество. Третият - за разследване на служител на ЧЕЗ за безстопанственост.

"Сигналът е постъпил вчера. Той се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Втората е малко по-обемна. В нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По отношение на първата част или първото изречение, с което се претендира да бъдат проверени всички средства, с които купувачът на ЧЕЗ разполага, бих казал следното: такава проверка в момента се извършва. Тя се върши по разпореждане на министър-председателя и от ДАНС, и от органите на НАП. Следователно механизмът е, ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпления, естествено е, че ние ще бъдем сигнализирани. Да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че такъв дебат бе воден", коментира Цацаров.

По думите му, ако сега това искане бъде изпълнено това означава прокуратурата да разпореди същата проверка на същите органи.

Главният прокурор призова да се прави разграничение между товаренето на прокуратурата с това, което е нейна работа и елементите от политическия спектър.

Протестът на БСП срещу Борисов - с викове "тикви" и в защита на патриарх Кирил (ВИДЕО)

Всеки ден тези трябва да бъдат подложени под натиска на гражданското общество, да си отидат завинаги, за да я има България. Тези патети...

"Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега, включително бивш следовател, г-жа Нинова не би подписала такова искане. Отнасям го към всички елементи на политическата дискусия, които се използват в тези дни, включително и в днешния ден", поясни Цацаров.

По думите му в изречението от два реда в сигнала на БСП не се твърди каквото и да е престъпление, а се иска проверка на произхода на средствата за закупуване на ЧЕЗ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика