X
 
 

Промениха Закона за концесиите - при прекратяване ще плащаме големи неустойки

1601 1
photo of Промениха Закона за концесиите - при прекратяване ще плащаме големи неустойки
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие окончателни промени в Закона за концесиите, улесняващи концесията на летище „София“.

Измененията бяха внесени от Министерски съвет. Промените са свързани с концесии, при които ще бъдат заложени изисквания за големи по размер инвестиции в публична инфраструктура, както и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет и засягат основно концесията на летище "София".

Свиленски: ГЕРБ и ДПС не могат да променят Закона за вероизповеданията, ако “патриотите" не се регистрират

Ако колегите от „Обединени патриоти“ не искат Законът за вероизповеданията да види бял свят, да не се регистрират на второт...

В Закона се ограничава възможността за преразглеждане на концесията и вероятна възможност за бъдещия концесионер да съди държавата.

От БСП заявиха, че промените са в ущърб на българската държава за сметка на бъдещия концесионер. Страната ни ще се принуди да плати огромни неустойки, ако реши да прекрати концесионен договор, разкриват социалистите.

Друга важна промяна е отпадането на точка, която касае недействителността на концесионния договор. Според нея концесионния договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство. Става въпрос за точка 6 на параграф 17, която гласи: "Концесионният договор е недействителен, когато съдържанието му не съответства на минималното съдържания на концесионния договор, определен от този закон или противоречащи на други изисквания на този закона".

С предложените промени всеки един от участващите в групата икономически оператори ще отговаря солидарно, съгласно ресурса, който е предоставил за участие в правната форма за концесията.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за концесиите, предложени по препоръка на Световната банка. Световната банка се...

Съгласно текстовете с концесионния договор се определя участващите в групата икономически оператори отговарят солидарно с проектното дружество за изпълнението на концесионния договор съгласно предвиденото в него. Ще се вземат предвид характерът, размерът на участието на всеки от икономическите оператори в проектното дружество или на поетия от тях ангажимент за предоставяне на ресурси на проектното дружество.

Конкретизират се и текстовете за разрешаването на спорове като се елиминират възможностите за противоречиво тълкуване. Някои от текстовете са свързани с обявлението за провеждане на повторна процедура.

Законодателят предвижда независимо дали концесията е със или без трансграничен интерес, да се попълва електронен формуляр, публикуван на интернет страницата на националния концесионен регистър.

Парламентът остави досега действащите разпоредби, свързани с подсъдността. Това се случи по предложение на председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Оставаме подсъдността, каквато е съобразно последните изменения на АПК. Това означава, че като първа инстанция ще се произнасят административните съдилища, а ВАС ще бъде касационна инстанция. Като такава ще има възможността да уеднаквява практиката на по-долните административни съдилища", обясни депутатът от ГЕРБ. Според Кирилов с това би могло да се справи Административния съд.

Да остане възможността за обявяване на недействителност на концесионния договор, се обяви депутат

"Няма как с лека ръка да заличаваме от Закона за концесиите основанието за обявяване на недействителност на концесионния договор." Тов...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    И колко ще трябва да платим, ако хипотетично решим да прекратим златните концесии?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова изцепка на Кобрата, пак ще го наказват (ВИДЕО)

Сагата с отнетия лиценз на Кубрат Пулев да се бие на територията на Калифорния е далеч от своя край. Причината за това може да се окажат коментарите...