Протест и пред седалището на ЕК в България: Отворете си очите за ставащото

4368
Протест и пред седалището на ЕК в България: Отворете си очите за ставащото
Снимка: БГНЕС

На 31 август, понеделник, от 18:30 часа пред представителството на ЕК в София ще бъде проведен протест. Мотото му е: "Масово отваряне на очи".

Събитието се организира през Facebook, а идеята му е ЕС в цялост - както ЕК, така и евродепутатите, европейските лидери, европейските медии, неправителствените организации и европейските граждани да се заинтересуват истински какво става в България и да заемат ясна позиция. Ето какво пише като мотив за организацията:

"С този протест ние искаме от европейските политически лидери да заемат ясна позиция относно огромната институционална криза, породена от управлението на правителствата на Бойко Борисов.

Движение "Заедно" организира протест пред посолството на Испания

Движение "Заедно за промяна", чийто председател е Александър Томов, и други участници в антиправителствените прояви организират протест...

Съществуват подозрения сред българската общественост, че Европейският съюз е съучастник в подмяната на демократичните принципи на управление с мафиотски такива; подозрения, породени от гласната подкрепа към един зависим човек с криминално минало, който добре се преструва в ролята на демократ и защитник на европейските ценности, докато безпринципно ги нарушава. Множество доклади на международни организации, изследвали нивата на корупция и медийната обстановка в България сочат, че корупцията в България се е превърнала в основен механизъм на управление и присъства на всички институционални нива, включително голяма част от медиите.

Ние сме притеснени, че българското правителство не просто не получава критика от институциите, представляващи европейските граждани, но и се радва на подкрепа на високопоставени европейски лидери. Въпреки, че след 11-годишното управление на Борисов България е на първо място по корупция в ЕС, председателят на Европейската Народна Партия, Манфред Вебер, официално декларира по време на антикорупционните протести: “ЕНП напълно подкрепя Бойко Борисов… и неговата борба против корупцията“.

Никой от нас не иска чужда намеса във вътрешните ни работи, но в случая подобна подкрепа се оказва опасна за България, защото легитимира управляваща партия, която системно осуетява борбата с корупцията. Ние искаме да бъдем пълноправен член на съюз, чиито ценности не се защитават избирателно, а важат за всичките му членове. Съюз, в който лидерите му не изразяват пряка подкрепа към развиването на мутрокрацията.

Протестите: Ден 48 - Мъртва риба пред Министерски съвет (ОБНОВЕНА)

48-ми ден продължават антиправителствените протести в страната. И днес демонстрантите се събраха в т.нар. Триъгълник на властта. Остава...

Време е европейските лидери да отворят очите си!

Европейският съюз може да бъде бдителен за нечестни избори извън съюза като например последните избори в Беларус. Същевременно в страна-членка на съюза, в която от години има системни нарушения и злоупотреби с изборния процес, подобни действия остават без коментар.

Ние изразяваме сериозно опасение, че липсата на върховенство на закона в България води до ерозия на общите европейски ценности и представлява заплаха за единността на Европейската общност".

Изрично организаторите подчертават, че протестът не е насочен към ЕС. "Ние подкрепяме пълноценното и равноправно израстване на България в демократичните ценности на Европа", казват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика