Проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари

4119
Проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван за пране на пари заради реализирана от него голяма печалба от продажба на акции, съобщава “Свободна Европа“. Депутатът е извършвал консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получил акции на дружеството.

През 2021 година депутатът е продал част от акциите си на борсата ие спечелил 1.6 милиона долара, което е предизвикало интереса на службите. До прокуратурата е подаден сигнал за евентуалноналичие на пране на пари

“Свободна Европа“ пише, че от години Иванов е работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов. 

През 2018 г. Иванове сключил договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. Контракът предполага, че депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Два независими един от друг източника на изданието са потвърдили, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в ДАНС. След това агенцията е подала информация по случая на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", се казва в съобщението на антикорупционната комисия

Лъчезар Иванов казва,  че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо.

"Подал съм всички договори, които имам, подписани с (компанията) – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам откога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", каза депутатът. 

Той обяснява, че е получил акциите през 2018 г., които са били блокирани в момента на получаването. Иванов не е можел да ги продаде веднага и затова не ги е посочил в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г.

Декларациите за миналата година все още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Лъчезар Иванов реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

"Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттука ще се извършва дистрибуцията на този препарат", твърди Иванов, цитиран от „Свободна Европа“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика