Проверяват подписите за референдума за отмяна на партийните субсидии

9362
Проверяват подписите за референдума за отмяна на партийните субсидии

Съвместна комисия от служители на Народното събрание и представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум "Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии" започват проверка и описване на съдържанието на всяка от 63-те папки, предадени по-рано тази седмица в Информационно-административния център на Народното събрание.

След като комисията приключи своята дейност, подписката ще бъде изпратена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие, която да извърши служебна проверка за броя на действителните подписи съгласно законовите разпоредби.

Управляващите нарочно не искат важни референдуми

Съпротивата срещу референдума за изборните правила е огромна. Това каза председателят на инициативния комитет на идеята професор Георги...

В случай, че председателят на Народното събрание установи нередности на внесените документи, които могат да бъдат отстранени законосъобразно, ще бъде даден едномесечен срок за поправянето на тези нередности. Установяването на недействителни записи във внесената подписка (сгрешени ЕГН, подписи от лишени от свобода, непълнолетни, поставени под запрещение, починали лица, сгрешени постоянни адреси и др. под.) обаче не представлява недостатък, за който след изтичането на тримесечния преклузивен срок за събиране на подписи законът позволява определянето на едномесечен срок за отстраняването му.

Припомняме, че същият довод бе използван и по отношение на подписите за референдум за промяна на изборните правила. Проф. Георги Близнашки преди дни заяви, че това е нарушение на закона и че инициативният комитет ще сезира Върховният административен съд за отнемането на правото за отстраняване на нередности в едномесечен срок.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика