"Прозрачност без граници" иска от партиите мерки за борба с корупцията

1023
"Прозрачност без граници" иска от партиите мерки за борба с корупцията
Снимка: БНР

Като организация, която има траен ангажимент към проблемите по превенция и противодействие на корупцията, Асоциация „Прозрачност без граници“ изразява силното си разочарование от факта, че 43-то Народно събрание не успя да постигне консенсус за развитие на антикорупционно законодателство, което да служи като отправна точка за по-системен подход в борбата с корупцията.

Дискусията в парламентарната Комисия по правни въпроси показа, че в Народното събрание няма достатъчно политическа воля за окончателното приемане на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, пишат в позиция на Асоциацията, изпратена до медиите.

"Прозрачност без граници" констатира спад на купения вот

Има тенденция за увеличаване на организационните нередности в изборния процес. Това показват предварителните резултати на "Прозрачност ...

Въпреки че всички парламентарно представени политически партии декларираха още в началото на този мандат на парламента, че борбата с корупцията е техен приоритет, резултатите говорят красноречиво за несъответствието между декларации и реални действия. Фактът, че законопроектът бе обсъждан и преработван почти две години без особен напредък, е показателен за това, че борбата с корупцията се осъществява на декларативно, а не на практическо ниво.

В крайна сметка се оказа, че е похабена значителна обществена енергия, а в резултат нашето общество и партньорите от Европейския съюз получиха ясен знак, че противодействието на корупцията не е водещ приоритет за голяма част от българските парламентаристи и че имитирането на активност е най-често прилаганият подход. На този фон не е учудващо, че българските граждани са разочаровани от непоследователните и безрезултатни политически действия, а докладите на Европейската комисия не само не отбелязват напредък, но включват и нови измерения на проблема.

Асоциация „Прозрачност без граници“ счита, че противодействието на корупцията трябва да се осъществява чрез последователност и надграждане, вместо да започва и приключва с мандата на всеки нов парламент и всяко ново правителство. Убедени сме, че създаването на адекватно законодателство е първата, но не единствена стъпка за ефективно ограничаване на този значим обществен проблем. Тя трябва да бъде продължена чрез целенасочени усилия и предприемане на решителни, а не имитативни действия от страна на всички институции – и от законодателната, и от изпълнителната, и от съдебната власти.

Убедени сме, че за ефективното противодействие на корупцията е нужна политическа воля и последователност на усилията, които да доведат до системен резултат в борбата с този проблем. Такива са и очакванията на българското общество.

"Прозрачност без граници": Промените в ИК бяха извършени без да се зачита експертното мнение

Във връзка с промените в Изборния кодекс, които се обсъждат в настоящия момент в Народното събрание, Асоциация „Прозрачност без г...

Ето защо отправяме призив към политическите партии, които са отправили поглед към новия парламент, да формулират и представят на обществото своите предложения за начина и средствата, с които смятат да противодействат на корупцията.

Настояваме, в контекста на предстоящата предизборна кампания, всички политически партии да представят своята визия за приоритетите и конкретните мерки в борбата с корупцията. Това може да послужи за добра отправна точка не само за работата на бъдещия парламент и правителство, но и да позволи на избирателите да изискват от политическите партии да изпълняват дадените предизборни обещания, завършва позицията на Асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика