Първа стъпка към сваляне на прага за иницииране на референдум

8427
Първа стъпка към сваляне на прага за иницииране на референдум
Снимка: БГНЕС

Подписите за иницииране на национален референдум се намаляват от 500 хиляди на 300 хиляди. Това е резултатът от първото гласуване на законопроекта в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, с председател Бойка Маринска от Реформаторския блок, .

На свое редовно заседание народните представители подкрепиха на първо гласуване двата Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от парламентарните групи на Реформаторския блок и АБВ.

Зеленогорски: Има висока степен на сигурност, че ще има изборен референдум

В управляващото мнозинство има съгласие за провеждане на референдум за изборните правила, заедно с местните избори и предстои да бъдат ...

За да бъде легитимен един национален референдум, към настоящия момент се предвиждаше прагът да бъде не по-малко от 40% плюс един глас от гражданите с избирателни права. Депутатите подкрепиха вносителите и за редуциране броя на необходимите подписите за провеждане на национално допитване от 500 хиляди на 300 хиляди.

От Реформаторския блок припомниха и опита за провеждане на референдум за изборна реформа през 2014 г., блокиран след разпускането на 42-то НС. В техния законопроект е предвидена хипотеза новоизбраният парламент да довърши процедурата по провеждане на референдума.

На заседанието бе подкрепен и Докладът за дейността на Омбудсмана на Република България за 2014 г. Депутатите ще препоръчат на пленарна зала Докладът да бъде приет.

 

Реформаторите продължават да настояват за референдум за задължителното гласуване

Реформаторите продължават да настояват за референдум за задължителното гласуване, който да се проведе паралелно с местните избори. &bd...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика