Първанов: АБВ няма да се коалира с ДПС и "Атака"

14806
Първанов: АБВ няма да се коалира с ДПС и "Атака"
Снимка: БГНЕС

АБВ няма да се коалира с ДПС. ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002 - 2012/ по време на посещението си в старозагорското село Братя Даскалови и срещата си с жителите на селото, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Първанов е на мнение, че има разлика между тройната коалиция и сегашната Тайна коалиция. Той добави, че по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила.

Определението „преяждане с власт“ си е на мястото и ДПС трябва да почиват на резервната скамейка, заяви Георги Първанов и уточни, че „Атака“ също е сред политическите сили, с които АБВ не би влязла в коалиция. „С партия „Атака“ коалиция не е далновидна, защото те не са сериозни, не са последователни, не са стабилен партньор, могат да взривят държавата във всеки един момент и от това не се печели. Президентът заяви, че България има нужда от стабилно, предсказуемо управление и съгласие. Той припомни годините от времето, когато беше лидер на БСП: „Бяхме на колене, бяхме смачкани, бяхме пребити от бой, ако щете. Но, въпреки всичко, ние не тръгнахме да правим политика на инат. Ние и дори с Костов, с когото бяхме толкова непримирими в отношенията си, се разбрахме за пет - седем точки – предмет на национално съгласие и мърдане от тях нямаше. А сега какво, като се предложи нещо, другите – добро или лошо, те са против, не е важно каква е идеята, важно е кой го предлага“, каза Първанов.

"Да съхраним българското" тръгва от Стара Загора днес

Инициативата "Да съхраним българското" тръгва от Стара Загора днес. Турнето на народната певица Николина Чакърдъкова започва тази вечер...

Той коментира и скандалите с определянето на състава на ЦИК: “Ако бях по-снизходителен, щях да кажа, че е детинска игра – президент и парламент да си правят такива махленски номера. Това е престъпление, това е обидно за държавата. Така не се управлява.“

По време на срещата си с жителите на Братя Даскалови Георги Първанов каза, че никога не използва думата „враг“ по отношение на политически опонент и в живота се старае да бяга от такова понятие. Президентът заяви, че се надява АБВ да спечели достатъчно подкрепа на предстоящите избори и да се види, че АБВ е най-перспективната сила. „Надявам се на парламентарните избори да спечелим, т.е., ние да определяме коалицията. Иска ни се да управляваме самостоятелно и аз смятам, че най-доброто за една държава е да има самостоятелно управление. Опитът обаче показва, че в България сме много разпилени като политическа подкрепа и затова трябва да имаме добра коалиционна култура. Онзи, който ви каже - аз няма с никого да правя коалиция - или ви лъже, или има нещо друго предвид.“ И посочи за пример процесите в парламентарния живот: „За справка – процесът на покупко-продажба, който вече във втори състав на парламента върви... Купуват се по трима, по пет, по десет депутати и по този начин се пази мнозинството. Това не е сериозно, не е дългосрочно. Това не работи добре за демокрацията и за държавността като цяло,“ заключи Георги Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика