Първанов и Плевнелиев обсъдиха с млади политолози политическото слово на президентите (ВИДЕО)

5064
Първанов и Плевнелиев обсъдиха с млади политолози политическото слово на президентите (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

В деня, след като държавният глава Румен Радев положи клетва пред Народното събрание, в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична дискусия с президентите Георги Първанов(2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2016).

Събитието, организирано от Студентския клуб на политолога към СУ, се проведе под наслов „Ролята на политическото слово на държавния глава“.

Дискусията по темата предизвика широк интерес сред академичната общности събра на едно място редица изявени общественици, културни и политически дейци, медии, преподаватели и студенти.

Млади студенти и политолози събират президентите Първанов и Плевнелиев

По повод встъпването в длъжност на държавния глава, както и събитията през изминалата година, Студентски клуб на политолога (СКП) ...

По време на отделните панели президентите Първанов и Плевнелиев изразиха визионерския си поглед върху актуалната политическа и обществена ситуация в страната, която очертава необходимостта от диалог между институциите, както и от пълноценно разбиране на ролята и функциите на държавния глава в тези процеси.

 „Тази инциатива може да се превърне в постоянно действаща“, каза президентът Първанов. "Словото е огледало на демокрацията. И колкото повече време минава от българската демокрация, аз се убеждавам в правотата на тези думи. За съжаление, често се оказваме срещу кривото огледало на демокрацията. Често политиците използват думи, които не ни правят чест и не представят политиката в най-добрата й светлина", каза Първанов.

"В 90 на сто от случаите речите съм си писал сам. Пиша ги на различни по цвят листа.  Пазя ги като архив и за себе си, и за историците", добави той.

Президентът Плевнелиев разказа за свои преживявания с държавни глави на други страни и акцентира върху лични впечатления от президентите Тръмп и Обама. Той похвали и екипа си, с който заедно са подготвяли неговите позиции и изказвания.

"Бях влюбен във всяка реч на Обама. Топли, сърдечни. Той не говореше на камерите, а на всички нас", каза Плевнелиев. Той описа и своя среща с Тони Блеър, в която той му казал, че вече всеки има камера в джоба си благодарение на мобилния си телефон. "Всеки вече гледа как ще ти е вратовръзката и какъв гаф ще направиш", каза Плевнелиев. Той даде пример с първата си новогодишна реч, когато се получи гаф със снимка на швейцарските Алпи, докато говори за българските планини. "Повярвайте ми речта беше чудесна, но никой не я чу", каза той.

Първанов: Тъпчем на едно място със Северна Македония

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) е нещо, което оценявам позитивно от формална гледна точка и завърши с консенсус. Т...

Плевнелиев разказа и как е взел решение да чества 9 май в сърцето на Европа и да представя България там.

За днешната ситуация той каза, че е противоконституционно и опасно за демокрацията. По думите му министър-председателят трябва да се дистанцира от президента. Плевнелиев посочи, че лявата и дясната ръка на Радев днес са в правителството. Той припомни изказване на бивш президент на Харвард, че зад всяка световна криза стоял възпитаник на Харвард. "Но ние трябва да дадем шанс на всеки млад човек, който иска да работи за страната и да съдим по резултатите", каза още той.

Изказвания направиха и организаторите от Управителния съвет на Студентски клуб на политолога (СКП). "Тази дискусия бе наша мечта от няколко години", припомни Дария-Лора Дачева, председател на СКП.

В отговор на въпрос Георги Първанов каза, че в момента не се налага преминаване към президентска република. По думите му държавният глава има достатъчно влияние и в момента. Според Първанов най-трудният "жанр" в президентското писане е новогодишната реч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика