Първанов иска от парламента ясна позиция за Украйна

14900
Първанов иска от парламента ясна позиция за Украйна
Снимка: БГНЕС

В парламента трябва да се съгласуват помежду си и да излязат с единна позиция относно кризата в Украйна. В момента на никого не е ясно какво мисли страната ни по един толкова важен европейски въпрос. Това каза Георги Първанов, лидер на АБВ, във Велико Търново.

"Още от самото начало в развитието на конфликта в Украйна, АБВ чрез обща позиция, или чрез изявления на отделните лидери, се опитваше да формира единна позиция в развитие, съобразно динамиката на този проблем", каза още президентът два мандата в период 2002-2012 година.

АБВ обяви евролистата, Ивайло Калфин води, №2 е Михо Михов

Ивайло Калфин вече съвсем официално е водач на листата на АБВ за предстоящите избори за европейски парламент. Вотът е на 25-и май. Нови...

Според него, всяка от партиите, които представляват мнозинството в парламента има своя позиция, а премиерът Пламен Орешарски е на коренно различно мнение. От позицията на историк, Георги Първанов заяви, че на Консултативния съвет е заета антибългарска позиция.

"Този съвет трябваше да даде позитивен знак, а всъщност на него се прие позиция, която е най-антибългарската позиция, произвеждана от националните институции от Освобождението насам", коментира още Първанов. По думите му, в годините на прехода такава позиция, в която антируското да прозира отвсякъде не е имало. "Когато Иван Костов управляваше страната беше приета една декларация, която беше много сдържана и обективна. Тя акцентираше на равнопоставените отношения, но толерантни и взаимно изгодни. Сега ние се опитваме да бъдем по-католици от Папата", заяви още екс-президентът.

Според него, когато става дума за санкциите, България трябва много категорично да изрази своята позиция срещу тенденцията те да акцентират върху енергийната сфера, с идеята за ограничаване на някои от проектите, свързани с други проекти, които имат огромно значение за ЕС. "Не е лошо да се внася шистов газ отвъд океана и да се търси диверсификация даже и от там, но по-важното е да се развиват вече постигнатите договорености и проекти, в това число и Южен поток. Той е изключително важен за енергийната сигурност на България и на страните по трасето, както и за развитието на българската икономика като цяло", коментира още Първанов. По думите му, страната ни трябва да си върне суверенното право да води преговори като държава, което беше отдадено на комисаря Йотингер. Това е причината ако се налагат някакви санкции, България да е първа в списъка с ощетените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика