Първанов: Кандидатът за президент на АБВ трябва да е доказан държавник и да е избираем

449
Първанов: Кандидатът за президент на АБВ трябва да е доказан държавник и да е избираем
Снимка: БГНЕС

Да е доказан държавник и да е избираем. Така лидерът на АБВ Георги Първанов описа евентуалния бъдещ кандидат за президент на АБВ.

„Познавам хора от АБВ и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основни критерия. Поставяме си за цел на есен на президентските избори да се борим за спечелване”, зарече се Първанов.

Първанов: Имам право да се кандидатирам отново за президент

Конституционният текст, според нас, си има тълкование, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престо...

По темата дали той самият има право да се кандидатира отново за държавен глава, лидерът на АБВ отказа да влиза в конституционно тълкувание по темата. „Имам мнение, базирано на наши експерти. Ние не можем да предизвикаме питане на Конституционния съд, нямаме толкова депутати или други механизми. Нека да не се вторачваме, по-важни са политиките”, призова Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че Националният съвет на АБВ е дал мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с други политически партии и НПО по общи политически и законодателни инициативи, както и за издигане на евентуален кандидат за президентските избори на АБВ или партиите (Гергьовден, Народен съюз и БЗНС „Александър Стамболийски”), с които АБВ напоследък работи по различни теми.

Помолен да коментира тълкуването на премиера Бойко Борисов, че АБВ е излязло от властта, за да може Първанов да се кандидатира за президент, Първанов отвърна лаконично, че ако Борисов предпочита такова тълкувание на действията на АБВ, няма да спори с него, но ще му прати доклада, който изнесе на конгреса на АБВ, който надълго и нашироко обосновава акта на оттеглянето на АБВ от изпълнителната власт.

„Ако кабинетът беше оздравен, беше получил нова сила и перспектива, няма нищо по-естествено да продължим представянето си в него, но това е вече минало време. Ще видим кой ще се кандидатира, това е все едно аз да кажа, че Борисов остава като премиер, за да се кандидатира за президент. Едно са мотивите за участието във властта, друго е онова, което ни кара да се борим за спечелването на президентските избори, което е ясната цел на АБВ. Преди да имаме номинация на АБВ и да имаме решение на коалицията няма да коментирам различни варианти, включително вариант за мое участие или неучастие”, категоричен бе Георги Първанов.

Първанов: Изявлението на президента е закономерен финал на един изключително слаб мандат

Изявлението на президента Плевнелиев е закономерен финал на един изключително слаб мандат. Но това не е само личен провал на г-н Плевне...

Той призна, че го изпълва със скептицизъм тенденцията за остри и негативни изказвания за АБВ през последните седмици от някои представители на „Позитано”. „Ние гледаме с разбиране и чувство за хумор за всичко онова, което се случва. Ще бъде жалко лявото да се разединява, когато дясното се обединява. Когато се мисли за кандидатура за президент трябва да има равноправна коалиция, каквото направих 2001 г. Коалиции от типа хикс плюс не са работещи. Тенденция за сблъсъка между ляво и дясно по време на президентски избори не е добра за президентската институция”, смята председателят на АБВ.

Първанов допълни, че БСП ще бъдат постоянно поканени, както и други формации в дискусията за президентските избори, за да се чуе мнението им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика