Радев: ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона (ВИДЕО)

6410
Радев: ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция. Това написа президентът Румен Радев в своя Facebook профил. Към поста в социалната мрежа е публикувано и ведео от лекция на държавния глава в Европейската организация за публично право в Атина.

„В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и държава на социалното благоденствие. Вярвам, че на тази основа трябва да определим посоката на развитие на обществото ни и да се стремим към най-добрия възможен начин на управление. Моделът на европейските общества е в реално функциониращата връзка между пазарната икономика и възможно най-голямата защита на човешките и социални права“, отбелязва държавния глава. 

Радев към Българо-македонската комисия: Компромиси не може да се правят с история и език

Хората от Българо-македонската комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския на...

„Свободата, демокрацията и правата на човека са висшите цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за това, тези ценности да станат достояние на днешните общества. Това са най-висшите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за тях днес, трябва да признаем, че те далеч не са постигнати напълно, нито се прилагат с пълна сила. В свят на предизвикателства, несигурност и дълбоки промени тези ценности остават моралния компас на народите“, пише още Радев.

„Съществува отдавнашен дебат, който е по-скоро философски, отколкото юридически. Той е за това кой подход има превъзходство, по-честен е, морален и полезен за обществата ни. Трябва ли законодателството да следва социалното развитие чрез прилагане и подчиняването му на ежедневния живот и поведение, или социалното поведение и развитие трябва да следва моралните принципи, интегрирани в нашето законодателство? Според мен на първо място и над всичко трябва да бъдат ценностите и законодателството и правото да служат на тях. Това е висшият обществен интерес. В момента в България тече много интересен конституционен дебат – отговаря ли Конституцията ни на социалното и политическо развитие на страната? Имаме ли нужда от чисто нова Конституция или поправки в съществуващата са достатъчни? Независимо какъв ще бъде подходът, не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция. За мен беше чест да изнеса лекция пред Европейската организация за публично право в Атина и да ги поздравя за благородната им мисия да укрепват демократичните институции в Европа и по света", коментира още Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика