Радев хули управляващите и хвали служебните си кабинети и пред посланици от ЕС

3870
Радев хули управляващите и хвали служебните си кабинети и пред посланици от ЕС
Снимка: Президентство

Гарантирането на върховенството на правото и на разделението на властите е в основата на демокрацията и това е отговорност на всички институции. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на среща с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки от Европейския съюз, акредитирани в България.

Президентът е откроил постигнатото от служебните правителства в България за изработване на необходимите законопроекти за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка за страната ни, както и по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Държавният глава подчерта също така, че възстановяването със закон на правомощията на главния прокурор и на пленума на Висшия съдебен съвет, заличен преди това в Конституцията от народните представители, буди въпроси за хода на правосъдната реформа и върховенството на Конституцията. " Още: Президентът и премиерът ще се возят на нови бронирани мерцедеси

Българското общество очаква конкретни отговори от съответните институции и за наличието на брокери между високопоставени политици и магистрати и изсветляване на процесите в системата на правосъдието, без което е невъзможно да се отстоява правовата държава", подчерта още президентът в отговор на въпрос.

Войните

"Дипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много по-активно в горещите точки в съседство и да съдейства за разрешаването на тези конфликти", категоричен е Радев.

Държавният глава определи военните действия в близост до Европа като ключово предизвикателство пред сигурността и стабилността на ЕС, включително и чрез вторичните последици, които те оказват върху икономиката и социалната сфера. "Развитието на стабилен и проспериращ Европейски съюз на фона на войни в непосредствена близост до нашите граници е много трудно постижимо", подчерта Румен Радев.

Затова, по думите на президента, европейската дипломация трябва да има в много по-голяма степен водеща роля в търсенето на прагматични решения за преустановяване на бойните действия и възстановяването на мира. Заемането на такава активна позиция от ЕС съответства и на амбицията за стратегическа автономия и по-значима роля на съюза в международните отношения.  Още: Президентът опитва да спре с вето възкресяването на пленума на ВСС

ЕС и НАТО

В отговор на въпрос за повишаването на оперативната съвместимост между въоръжените сили на европейските държави и тяхната модернизация Румен Радев посочи, че това не се постига в разгара на криза, а започва още при разработването и внедряването на отбранителни продукти.

Президентът напомни за активната политика и приноса на страната ни за обединяване на усилията на отделните държави в научните изследвания и производството на отбранителни технологии в рамките на ЕС и НАТО. "Резултат на тази политика са Фондът за иновации на НАТО, както и Ускорителят за иновации в отбранителния сектор DIANA. Индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии трябва да се превърнат в неотменима част от всяка покупка на отбранителна техника от страна на държавите от ЕС", призова Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика