Радев и посланикът на Русия се обявиха за активизиране на диалога

2772
Радев и посланикът на Русия се обявиха за активизиране на диалога
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се е срещнал с посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. Това разкриха в кратко съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са направили преглед на двустранните отношения в областите от взаимно изгоден и прагматичен интерес, сред които икономика, енергетика, образование, наука и култура. "Общо бе мнението, че е налице възможност за активизиране на диалога в тези сфери", се посочва в съобщението.

Радев ще се запознае със състоянието на Българската армия

Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще се запознае с анализа на подготовката, войсковия ред и дисц...

Няма информация дали е била обсъждана евентуална среща между Румен Радев и Владимир Путин.

АЕЦ "Белене"

Припомняме, че проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

През лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през есента на същата година. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на финландска “Фортум“ и френската “Алтран“, като по този начин изпълниха едно от исканията на първия кабинет Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

От БСП отрекоха да са упражнявали натиск върху президента Радев

БСП не е упражнявала натиск върху президента Румен Радев и това се вижда ясно от състава на служебния кабинет. Има само един член на БС...

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиарда евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена. На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

Южен Поток

Газопроводът "Южен поток" започна като руско-италиански проект, но по-късно към него се присъединиха България, Сърбия, Унгария, Гърция и Франция. На 23 юни 2007 г., "Газпром" и италианската "Ени" подписаха меморандум за разбирателство относно изпълнението на "Южен поток". Меморандумът определя посоката на сътрудничеството между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на "Южен поток".

Проектът беше спрян през декември 2014г. заради позицията на Европейската комисия за неговото изграждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика