Радев към бизнеса: На служебното правителство се струпаха всички забавяни и неглижирани проблеми

2909
Радев към бизнеса: На служебното правителство се струпаха всички забавяни и неглижирани проблеми
Снимка: БГНЕС

"В Европа се развихри истинска енергийна криза". Това заяви президентът Румен Радев по време на XV среща на бизнеса с правителството, посветена на сферите на икономиката и техните решения.

"Нека погледнем цялата европейска енергийна криза, като се очертали редица предизвикателства пред икономиката, политическия, социалния и обществен модел. Всичко това съвпадна не с едно, а с две служебни правителства", посочи Радев.

Андрей Живков открои три дати за затваряне на въглищните централи

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас - 2035, 2038 и 2040 година. Новината съобщи служебният енергиен мини...

„Много хора казваха, че нищо не трябва да прави служебното правителство освен да гарантира честността на изборите, а сега много хора пак казваха защо служебното правителство не прави първо, втори, двайсто. На служебното правителство се струпаха всички забавяни, неглижирани и затлачвани проблеми и те избуяха именно сега, изтъкна президента. Цялата обстановка изостри проблемите, но показа и пътят, по който трябва да вървим. Служебното правителство трябва да взима и стратегически решение, защото Планът съдържа две важни условия – съдебна реформа и да се каже ясно – какъв ще бъде нашият въглищен преход, посочи държавният глава.

Според него енергийната ни стратегия е отдавна изтекла и не е актуална, но не се и подновила. Имаме сериозни дефицити в цялата нормативна база, като се започне през Закона за енергетиката, всички нормативни актове на КЕВР, правилата на българската независима енергийна борса. Има много проблеми, които трябва да бъдат отстранени и много процеси, които да бъдат оптимизирани, изтъкна Радев.

„Какво ще прави Европа, защото сега сме сложени в рамки и при много от правилата сме вкарани в едни релси, които са наложени от европейските институции. Трябва да търсим решения на ниво европейски институции“, категоричен бе Радев.

Той отбеляза, че кризата поставя отново в плоскостта отношенията „бизнес-държава“. „Познавам много хора, които са казвали, че по-малко държавата трябва да е в икономиката, почти да няма държава в икономиката. Сега гласовете са: Къде е държавата? Държавата трябва да е регулатор, гарант и партньор в условия на кризата. Колкото и да е тежко на служебното правителство, прави всичко възможно да бъде партньор на икономиката и гражданите в една такава тежка криза“, изтъкна президентът.

Ивайло Мирчев: ГЕРБ заложи бомба в енергетиката

Настоящите проблеми в енергетиката и високите цени са в резултат на бомба, която е заложена от управлението на ГЕРБ. Това заяви Ивайло ...

Радев се надява, че с общи усилия ще успеем да излезем от кризата, така че икономиката не само да оцелее, но да става по-силна, конкурентноспособна и гражданите да не усещат кризата в енергетиката. „Ако мислим, че само институциите ще се справят – грешим, ако оставим бизнеса – сам грешим, ако оставим българските граждани – съвсем грешим. За това са необходими съвместни усилия“, подчерта Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com