Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка

2232
Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка
Снимка: БГНЕС

"Аз мисля, че най-малко в момента имаме полза от нови избори, българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко е българският интерес" - това обяви президентът Румен Радев навръх 9 май, Деня на Европа и ден, на който се отбелязват 77 г. от победата над нацизма.

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София, след което Радев говори пред медиите и заяви: "Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят българите, какво искат българите и да се вслушват в техния глас".

Проф. Фотев: Радев е много жаден за власт, русофилите трябва да се освободят от тежки заблуди

Президентът Румен Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила функциите и задачите, но той очевидно иска да командва из...

Президентът коментира и исканото от правителството изключение от ембаргото за руския петрол, за което ЕС засега не е дал одобрение. "Трябва да търсим решения, които да са в наш интерес. Нашата зависимост от руския газ и петрол, за съжаление, е голяма - не успяхме с диверсификацията и всички знаем поради какви причини. За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедните и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките".

Попитан какви според него са рисковете от ембаргото на руския петрол, Радев заяви, че най-големият е "чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат". Според него ще предстои тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително за управляващите в момента.

Държавният глава отговори задочно на думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който твърди, че до юни има възможност за развитие за вдигането на ветото от страна на България за евроинтеграцията на Скопие: "Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България. Натискът беше по-голям миналата година, ние със служебното правителство удържахме на този натиск и може още да се удържа, когато има ясни позиции, които отчитат българския интерес", каза президентът.

"Два поредни съвета в Съвета на ЕС аз съм удържал много по-силен натиск. Трябва да отстояваме правата на човека, Копенхагенските критерии, да се борим срещу езика на омразата, който е несъвместим с европейските ценности", добави Радев.

Коментар №3 на седмицата: Румен Радев пак пропя песничката за демагогията

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.Обикновено по ...

Относно вдигането на ветото, той каза, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес. "Аз имам ясно изразена и последователна политика за Северна Македония, ще продължа да я отстоявам", заяви президентът.

Той отговори и на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го обвини преди седмица, че говори в един глас с бившия премиер Бойко Борисов. Радев заяви, че твърденията ѝ са "некоректни". 

Президентът отговори на Нинова и относно коментарите ѝ за договори, сключени от служебното правителство за износ на българско оръжие. "Явно министърът се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износ на оръжия за трети страни, за които знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори за износ на оръжия - тъй като България не изнася като държава - а за частни фирми. Важен е подписът в Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която министърът председателства и с който се разрешава износът на оръжия“, подчерта още Румен Радев.

От 10.00 часа държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. Те ще участват в тържественото отбелязване на 9 май - Деня на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика