Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

2958
Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце
Снимка: БГНЕС

Сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце и трябва да поемем отговорност за собствената си сигурност. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на дискусия "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана", организирана от президента на ПЕС Сергей Станишев.

Събитието събра премиер и президент, ден преди втория опит на държавния глава Румен Радев за заседание на КСНС по темата борба с корупцията.

Радев: КСНС се провали, защото хора напуснаха изненадващо и без предупреждение

Самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседания във форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Мотивите за м...

"Идеята за общата европейска отбрана никак не е нова", заяви Радев и посочи, че трябва да следим процесите в цяла Европа. Самата идеята за обща отбрана обаче по думите му не е намерила нужното място в живота на общността.

"Сега вече открито се говори, че сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце", подчерта президента и обясни, че ЕС през последните години изживява голяма трансформация, като най-силно тя се вижда в сферата на отбраната.

"Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи", според президента Радев, който настоя, че трябва да сме с крак с времето. По думите му не можем да разчитаме само на меката сила особено в момент, когато големите сили развиват военните си мощности.

Румен Радев настоява и ЕС да има силна отбранителна индустрия. Той иска да докажем, че можем да сме лидер в ЕС и да поставим темите за колективната отбраната. Президентът иска и да анализираме и собствените си послания за инвестиции в отбраната.

Комисията по отбрана в НС преодоля президентското вето

Комисията по отбрана в Народното събрание преодоля президентското вето като гласува, повторно промените в Закона за отбрана и въоръжени...

Според Радев трябва да се помисли дали ще вложим куп пари, за да "задоволим желанията на шепа военни за сметка на ощетяването на населението". "Трябва да е ясно какво правим с отбраната си", категоричен беше той.

"Крещяща е нуждата военните ни да поддържат бойна подготовка. Дилема е дали да ремонтираме старата си техника или инвестираме в нова. Все пак нова техника ни е нужна, но държавното ръководство трябва внимателно да анализира ситуацията. Това е дълъг и сложен процес", посочи още президентът Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика