Радев: Не съм решил кога ще са изборите. Борисов: Да ги отменя, ако иска (ВИДЕО)

4069
Радев: Не съм решил кога ще са изборите. Борисов: Да ги отменя, ако иска (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена пресслужба

Президентът Румен Радев търси начин да се отметне от анонсираната от него дата за парламентарния вот - 28 март. Така премиерът Бойко Борисов коментира днешните консултации с министъра на здравеопазването и здравни експерти при държавния глава. Според него Радев си търси повод да използва за тази цел медиците.

"На 28 март са изборите, няма защо да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отменя, то това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно. Такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е, че октомври светът ще започне да се възстановява", каза Борисов.

Премиерът беше на посещение в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. С него бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинският протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и следващия четвъртък, ако данните са добри, ще помислим за темата за до 12-и клас. Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението“, заяви Борисов.

„В Китай започнаха да ваксинират срещу новия коронавирус, а в нашите съседи вече се появи новият щам на вируса. Това е голям проблем“, посочи той.

Временно премахване на карантината за 2 часа за гласуване?

Обсъждат се различни варианти и протоколи затова как да гласуват карантинираните. От отделни секции за тях, до временно премахване на к...

С днешна дата нямам достатъчно информация, за да взема решение кога да насроча парламентарните избори, каза от своя страна Румен Радев на първите консултации със здравния министър Костадин Ангелов, с главния санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев и с председателя на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Радев заяви, че очаква общуването със здравните власти, които разработват мерките при които ще се проведат парламентарните избориq да продължи:

"Явно в момента вие сте в затруднена ситуация да дадете точни прогнози, точни препоръки доколкото разбирам, и да формулирате точни мерки, така че разчитам, че остава отворен процесът на нашето взаимодействие, за да можем накрая да вземем съответното информирано решение. Крайната цел е да имаме - още веднъж казвам, гарантирани изборни права, гарантирано и здраве и много е важно да има и съответната избирателна активост".

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че за гласуването на поставените под карантина българи възможностите са няколко:

Двата големи въпроса през тази година: още веднъж Борисов и Радев?

Двата вота тази година предопределят и двата големи въпроса - ще управлява ли още веднъж Бойко Борисов и ще има ли Румен Радев втори пр...

"Едната възможност е създаване на секционн-избирателни комисии, в които да гласуват само карантинирани лица, секционо-избирателни комисии, в които да гласуват само лица, поставени в изолация, и разбира се създаването на подвижни секционно-избирателни комисии, които да вземат гласовете на хората по домовете. Всичките тези варианти се обмислят и тогава, когато е ясна датата на изборите, непосредствено преди започването на предизборната кампания, този план ще бъде ясно представен".

Подготвя се протокол за гласуване в условията на пандемия. Това стана ясно на консултациите, които президентът Румен Радев започна за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения. Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване. Това посочи държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

А по отношение на това как ще се води предизборна кампания, ако все пак изборите бъдат насрочени за 28 март, каквито са предварителните анонси, и кампанията ще трябва да започна месец по-рано, здравният министър каза, че политическите партии трябва да мислят преди всичко за здравето на българските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика