Временно премахване на карантината за 2 часа за гласуване?

5512
Временно премахване на карантината за 2 часа за гласуване?
Снимка: БГНЕС

Обсъждат се различни варианти и протоколи затова как да гласуват карантинираните. От отделни секции за тях, до временно премахване на карантината за 2 часа, за да упражнят правото си на глас. Това каза главният санитарен инспектор Ангел Кунчев на започналите днес консултации при президента Румен Радев за безопасното провеждане на парламентарните избори на 28 март. В консултациите участват президентът, визепрезидентът Илияна Йотова, здравният министър Костадин Ангелов, председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов и Ангел Кунчев. 

„Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това бе годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, каза президентът Румен Радев.

Той припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит.

„Такива избори се проведоха в редица държави: САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватска, Румъния, Северна Македония, така че има международен опит. Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация“, допълни той.

Трудно е да се прогнозира развитието на пандемията, макар че има спад в новите случаи, каза министър Ангелов. Според него е трудно също така да се копира опита на други страни, провели избори по време на пандемия, защото епидемичната обстановка във всяка страна е специфична. Разработва се медицински протокол във връзка с изборите, каза още министърът. Но от думите му стана ясно, че той ще бъде завършен и обявен чак като бъде официално казано кога ще са изборите - от президента!

„Г-н президент, благодаря Ви за тази среща. С нея Вие давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи. Ситуацията изисква от всички нас да действаме отговорно и да преведем българския народ през това, което се случва, успешно. И след това, когато премине всичко това, всеки от нас да следва своите цели амбиции и стремежи. Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март“, каза Ангелов.

„Всичко, което сме направили до момента, са серия от консултации, срещи. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Този протокол трябва да има две много важни тези, които трябва да бъдат решени. Първата теза е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всеки български гражданин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове и гражданите, които са под карантина, контактните от първи ред. Другото нещо, което трябва да гарантираме и защитим – втората теза е как гарантираме безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии“, заяви министърът.

Двата големи въпроса през тази година: още веднъж Борисов и Радев?

Двата вота тази година предопределят и двата големи въпроса - ще управлява ли още веднъж Бойко Борисов и ще има ли Румен Радев втори пр...

„Почерпили сме опита на държавите, в които са провеждани избори до този момент, като изключително много сме пречупвали всеки един опит през националния бит и националните потребности на българския народ, защото всички сме свидетели, че нито един опит на която и да е държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100% на територията на Република България. Във всяко едно действие, което сме предприели като здравни власти, като протоколи, които разработваме, сме се ръководили от интересите на всеки отделен български гражданин“, увери той.

В интерес на всички граждани е да осигурим провеждането на честни и безопасни избори, което няма да е лесно. В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие - до каква степен ще запазим положителната тенденция на спад на заболеваемостта и влиянието на празниците, което води до интензивни контакти. Последното ще повиши заболеваемостта. Отчитаме и двата нови щама на вируса – от Великобритания и Южна Африка. Отчита се 7 - кратно увеличение на заболеваемостта на новия щам във Великобритания. Това заяви доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че ще бъдат спазени генералните мерки – ползване на лични предпазни средства, недопускане на струпване на хора. Според него е трудно е да се прогнозира как ще се развие обстановката. Като положителна тенденция изтъкна спада на заболеваемостта.

Относно провеждането на изборите той очерта няколко сценария: „Има различни варианти – организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, гласуване по списъци за карантинираните лица. Ние ще кажем какви са възможностите, а ЦИК ще каже какво може да бъде прието.“Въпреки ситуацията доцентът беше категоричен: „Ще се намери начин да се проведат нормално и демократично изборите“

Той повтори, че страната ни е на пето място на Балканския полуостров по смъртност, но тенденциите за развитие на ситуацията са оптимистични.

Валентин Вацев: Радев съзнателно прави радикална услуга на ГЕРБ, ако не ревизира 28 март като дата на изборите

Ако 28 март, която в първата възможна дата, не се ревизира, президентът съзнателно или тайно от самия себе си прави радикална услуга на...

Здравният министър Костадин Ангелов не даде категоричен отговор за възможните варианти за гласуване и каза, че повече ивформация ще има в средата на януари.

Още: Ваксини, избори и магазини по празниците - Ангел Кунчев обяснява, може карантинирани да гласуват

Как ще правим парламентарни избори - идея за задължителна ваксинация на участващи в организацията

Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика