Радев от Шипка: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

13822
Радев от Шипка: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз
Снимка: БГНЕС

"Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна България. Държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания. Днес те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Управляващите повториха срамният сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания в столицата и страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе свето масово партийно струпване преди няколко седмици“.

Това каза президентът Румен Радев на Паметника на свободата на връх Шипка, където се присъедини към отдаващите почит по повод 143 години от Шипченската епопея.

Вчера от ГЕРБ-Габрово беше разпространено писмо до медиите, в което те посочват, че очакват политизиране на празника и призовават членовете на партията да не се поддават на провокации, съобщи го БНР. В сигнала си те посочват, че зад организацията на тържествата, се прикрива опит за пропаганда от страна на БСП и реализиране на политически и партийни цели. Причината - партията осигурявала автобусен транспорт до Шипка, а там щял да присъства и президента Румен Радев. По думите им това ще дапревърне честванията в "партийно сборище". Още тогава им отговори инициаторът на честването - местният бизнесмен и ротарианец Кольо Йорджев, отново цитиран от БНР, който посочи, че с организацията на масовите тържества са се заели „Ротари“ - клубове от цялата страна с родолюбиви подбуди. По думите на Кольо Йорджев ротарианците са се заели с организацията на тържествата, след като държавната и местната власт, обединени в Инициативен комитет, отменили честванията заради епидемичната обстановка.

Заради коронавируса - няма да има честване на Шипка

"На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора, но това няма да се получи. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля да почете този празник", допълни той.

"Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори", каза още Радев.

Според него предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност, и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение това е саморазпускане на това Народно събрание", категоричен е президентът.

Той отговори, че е чел проекта за нова Конституция на ГЕРБ, но няма да попадне, а съветва и всички българи, експерти и политолози - да не "попадат в капана на Борисов".

"Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време, и целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Ще има такива дебати, те трябва да се проведат, но след оставки, каза още той.

Радев смята, че радикалното говорене обединява хората срещу мафията. "Трябва да спрем мафията", заключи Радев.

Новата конституция на ГЕРБ - очаквано с текстове, които са спорни

Малко по-късно по време на официалната му реч пред събралите се на връх Шипка президентът каза:

"Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Румен Радев нарече премиера Борисов "невнятен"

„Председателят на парламента не направи нищо, за да защити личното си достойнство. А българският парламент е бил оглавяван от лич...

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика