Радев отличи гръцкия посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

1256
Радев отличи гръцкия посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен
Снимка: Пресцентър на президента

"Отношенията между България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която отваря перспектива за целия ни регион и дава пример как заедно трябва и можем да отстояваме нашите ценности, икономически, социални и културни достижения". Това заяви президентът Румен Радев, който днес удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос.

Държавното отличие бе връчено на тържествена церемония на „Дондуков“ 2 за заслугите на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между двете страни.

Радев ще даде време на ПП за преговори за съставяне на кабинет

Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за преговори за съставяне на кабинет. Това заяви президентът Румен Раде...

В словото си държавният глава отбеляза приноса на посланик Хронопулос за развитието на редица проекти, които свързват България и Гърция. Като примери Румен Радев открои въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка, която гарантира диверсификация и сигурност в доставките на природен газ не само за България, а и за целия регион на Централна и Източна Европа. Президентът добави още проекта за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас и други проекти, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2.

В словото си Радев подчерта и увеличилия се с повече от 1 млрд. евро стокообмен между България и Гърция през последните 3 години, който достига 4,5 млрд. евро, независимо от пандемията и множеството кризи. Между двете държави съществува и добро сътрудничество в сферата на културата, образованието и науката, допълни президентът.

„България и Гърция срещат общи предизвикателства, но ние сме по-силни, защото показваме, че заедно можем ефективно да ги решаваме“, заяви още Румен Радев. Президентът изтъкна съвместната охрана от двете страни на най-дългата сухоземна граница на ЕС в условията на миграционен натиск, както и общите усилия за сигурност, мир и стабилност на Балканите и изключително доброто взаимодействие в сферата на отбраната и сигурността. 

Хронопулос благодари за оказаната чест и посочи, че полученото  държавно отличие е израз на общите усилия за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. „Вярвам, че като приятели и съседи имаме задължение да говорим открито и единствено така можем да преодолеем всякакви проблеми, които се изпречат на пътя ни“, каза още дипломатът и допълни, че в рамките на своя мандат е работил за установяването на дух на доверие, откритост и честност в двустранните ни отношения.

Радев от Брюксел: Догодина категорично ще се присъединим към Шенген

"Следващата година България ще влезе в Шенген. Категорично". Това заяви президентът Румен Радев, който е в Брюксел за среща на евролиде...

По думите му - днес отношенията между България и Гърция преминават през най-зрелия и продуктивен период в модерната история. „Напускам България с чувство на гордост за приятелството, което успях да срещна, и с обещание да се върна. Оставям част от сърцето си на тази прекрасна земя“, каза още по време на церемонията посланик Димитриос Хронопулос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Никола Минчев призна, че комисията "Нотариуса" в НС не е разплела нито един възел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика