X
 
 

Радев поиска повече прозрачност при деклариране на доходите на магистратите

1381 0
photo of Радев поиска повече прозрачност при деклариране на доходите на магистратите
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев прие днес на "Дондуков" 2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов и главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Разговорите бяха част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекратариата на държавния глава.

Панов: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната личност

Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти п...

По време на срещата с правосъдния министър президентът е акцентирал върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава е подчертал и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.

Сред темите на разговора са били също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на "тримата големи", както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.

Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, е призовал днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Държавният глава е посочил, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Според държавния глава е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.

Цацаров счита, че президентът е подранил с консултациите за нов главен прокурор

Правомощията на главния прокурор не бива да бъдат променяни преди избора на следващ, а президентът Румен Радев е подранил с консултации...

Теодора Точкова е била категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата са били разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители