Радев прати писмо на Шолц, след като канцлерът ни "одобри" за Шенген

2474
Радев прати писмо на Шолц, след като канцлерът ни "одобри" за Шенген
Снимка: прессекретариат на държавния глава

Присъединяването на България към Шенген, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц.

Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Федерална Република Германия Олаф Шолц, в което държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген.
 
Държавният глава подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС. Президентът отчита като особено важен и настоящия контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа. 
 
„България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген“, пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на 2022 г. Присъединяването на България към Шенген, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц.

То е изпратено след изказването на Шолц в понеделник, че България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. "Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", добави канцлерът.

Дания вече ни подкрепя. България в Шенген до края на годината?

Дания вече ни подкрепя за Шенген. Това стана ясно от думите на  зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев по време на ...

В писмото на Радев, разпространено от пресцентъра на "Дондуков" 2, държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Президентът подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са "важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС". Радев отчита като особено важен и настоящия контекст на "множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа".

„България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген“, пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика