Радев счита за унизително политиците да се занимават с присъствието на посланици

5842
 Радев счита за унизително политиците да се занимават с присъствието на посланици
Снимка: БГНЕС

Нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на Народното събрание. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава коментира отказа на политическите сили да поканят Елеонора Митрофанова на първото заседание на парламента, както и днешната им дискусия дали украинският президент да направи видео обръщение към новите депутати от 48-ия парламент. Той добави, че това е в правомощията на Народното събрание. 

ОЩЕ: Окончателно: Първото заседание на парламента ще бъде без посланиците на Русия и Беларус

"Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите: бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите. 

ОЩЕ: Партиите се събират да решават за онлайн включване на Зеленски

"Що се отнася до обръщението на президента Зеленски. Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", добави той. 

ОЩЕ: Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК. 

Радев заяви, че трябва да сме оптимисти, че ще има редовно правителство. "Ако няма редовно правителство, означава да няма и парламент. Българският конституционен модел се крепи изцяло на парламента. Партиите трябва да решават дали да има правителство на всяка цена и много компромиси и риск от бърз срив, или отиваме на нови избори", добави още държавният глава.

Според него не е толкова опасно да се управлява от служебен кабинет, ако той си върши работата, както трябва. "Служебният кабинет овладя ръста на цените на газа, овладя ръста на цените в горивата. Подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите. Има една здрава основа, върху която да стъпи следващото правителство. Зависи изцяло от волята на партиите и дали ще покажат отговорност за решаването на истинските проблеми на българите", заяви още президентът.

Той коментира и Шенген, като каза, че първите оценки са положителни, но призова да се изчака окончателният доклад.

ОЩЕ: След проверка на службите: Камионът, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

Президентът поздрави службите и правителството за бързото изясняване на случая с така наречената "българска следа" във взривяването на Кримския мост и категоричният им  отговор, че страната ни няма нищо общо. "България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат всякакви опити нашата територия или името на България да се замесва в терористична дейност", подчерта той. 

Президентът отбеляза Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Държавният глава прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание. "Да им благодаря за професионализма и всеотдайността, с които отстояват въздушният суверенитет на България", каза президентът.

По думите му българските ВВС са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие. Според него крайно време а да осъзнаем, че в Европа бушува война. "На предстоящите консултации за формиране на правителство, ще търся и отговори от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния суверенитет, защото още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят", каза още Радев.

Той обясни, че ако се получат изгодни предложения, ще бъде внесен проект за инвестиционен разход и само Народното събрание може да вземе решение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com