Радев: Щом ровят в боклука за контрабандни цигари, да ровят и в офшорните сметки на политиците

6522
Радев: Щом ровят в боклука за контрабандни цигари, да ровят и в офшорните сметки на политиците
Снимка: БГНЕС

"Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому - да се вихри безнаказаност и да се гоним. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали и да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край. Но този край няма да стане с мълчание и спиране на говорене по тези теми, а с разнищване и прочистване". По този начин президентът на страната ни Румен Радев вижда решението на проблема с имотните и корупционните скандали, които разтърсиха държавата в последните месеци.

Държавният глава припомни, че българският министър-председател Бойко Борисов събира пряко подчинените си служби и компетентни органи, всяка седмица. "И така, както ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се ровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица", направи сравнение Радев. Той посочи, че ако и сега кабинетът бъде изпреварен от медии, то няма да може да мотивира своите действия.

Според президента, проблемът на министър-председателя Борисов не е в липсата на домашни визити по неговите министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици. "А дори и да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото", казва държавният глава.

Радев: Не колекционирам и не заменям апартаменти

Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Това каза президентът Румен Радев пред БНТ. По думите му с...

Истинският проблем на премиера, според Румен Радев, е че "безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери". Президентът смята, че това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите или с оставки. "За целта трябват две важни неща: въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци", подчерта държавният глава по време на визитата си в Асеновград, по повод празника на града.

Възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия не може да бъде цената на моето мълчание, категоричен беше Румен Радев. Той посочи, че дори и безвъзвратно закъсняла, тази стъпка е важна и тя трябва да бъде подкрепяна. „Премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря“, заяви Румен Радев. Той обаче подчерта, че подобни политики трябва да се водят по убеждение на самото правителство, а не в резултат на намеса от страна на президента.

Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, намеса за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Така президентът отговори на въпрос за изказването на посланика на Турция у нас, свързано с „по-ефективно изучаване на турски език в България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика