Радев: Връзката между образование, бизнес и институции е ключът към успеха

1578
Радев: Връзката между образование, бизнес и институции е ключът към успеха
Снимка: БГНЕС

Ключът към успеха на българската индустрия е в сътрудничеството между държавните институции, местната власт, образователната система и бизнеса. Това заяви президентът Румен Радев днес, 4 април, в Пловдив.

В "Тракия икономическа зона" държавният глава се срещна с представители на бизнеса. В дискусията участваха и министрите на иновациите и растежа Александър Пулев и на икономиката и индустрията Никола Стоянов, както и представители на образователни институции и на местната власт.

Доц. Киселова посочи кога президентът ще свика новия парламент

Ако президентът бърза да връчи първия мандат, целта е отново да има избори в края на юли. Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, ...

""Тракия икономическа зона" е най-големият индустриален парк в България и в Югоизточна Европа и се утвърди като модел за успеха на българския бизнес със своята социална отговорност, с внедряването и утвърждаването на технологии, с отговорното си отношение към околната среда и икономиката", посочи Румен Радев.

Преходът към икономика с нулеви въглеродни емисии, както и прилагането на Харта за въглеродна неутралност за всички предприятия, разположени в индустриалния парк, бяха откроени като обща цел от страна на бизнеса по време на дискусията, пише БГНЕС. Президентът подчерта, че това вписва българските компании в европейските политики и тенденции за развитие на иновативен, перспективен бизнес.

Румен Радев посочи също така, че в Европа протича процес на икономическа трансформация в резултат от днешните кризи и на дневен ред са мерките за постигане на стратегическа автономност и увеличаване на конкурентоспособността на ЕС.

Акцент на дискусията беше и ангажираността на бизнеса с професионалното образование и възможностите за справяне с липсата на подготвени кадри в индустрията. Именно към това е насочено и създаването на първата в страната партньорска мрежа „Бизнес - Образование“, която бе обсъдена от участниците.

"Радев ще плати много висока цена - и политическа, и човешка": Говори Осман Октай (ВИДЕО)

„Това, което преследва президентът Радев като бъдещи политически цели, той ще загуби тази битка и ще плати много висока цена &nda...

„Ако искаме да се развиваме като индустриална държава и да подобряваме непрекъснато стандарта и качеството на живот на българските граждани, трябва да преосмислим внимателно и бързо нашата политика по отношение на образованието“, подчерта държавният глава.

По думите му - интересът към природо-математическите науки и към техническите специалности трябва да се развива от най-ранна детска възраст и да се надгражда във висшето образование със силни технически специалности. Пътят към професионалното образование, допълни Радев, е в по-голямата гъвкавост и автономия на обучението, така че всяка област и регион да решават според нуждите на местната индустрия и производства какво професионално образование да предлагат.

След срещата президентът засади чинар в рамките на инициативата „Бизнесът за по-зелена околна среда, основна част от програмата за въглеродна неутралност“ в "Тракия икономическа зона".

ОЩЕ: Румен Радев не каза кога ще свика Народното събрание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика