"Ранобудните": Окупацията продължава, елате на протеста утре, защото с думи и клаксони не става

36407
"Ранобудните": Окупацията продължава, елате на протеста утре, защото с думи и клаксони не става

На пресконференция в окупирания Ректорат "Ранобудните студенти" разкриха своята версия за сблъсъците и инциденти пред парламента, станали на 12 ноември. Брифингът се проведе в 272 аудитория на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Идеята ни беше да покажем на народните представители, че имаме силата да им попречим да напуснат сградата на парламента. Искаме тези хора да разберат, че ни е омръзнало. Корупцията в България е достигнала невиждани нива", каза един от участниците в протеста.

Студентският съвет на СУ против окупацията на Ректората

Студентският съвет при Софийския университет призовава към помирение между поддръжниците на окупацията, Ранобудните студенти от една ...

Те допълниха, че полицейското насилие срещу тях е било огромно. Разказаха и как са били бити и вкарвани в камионетките на полицията.

"Тормозят близките ми. Звънят на родителите ми и ги заплашват", разкри един от "ранобудните".

"Полицията е изпълнявала нареждания, но тези действия не могат да се оценят положително, защото имаше насилие. В един момент бяха задействани толкова много полицаи. Това е неадекватна преценка на ситуацията, може би е страх или предпазливост", обявиха още студентите.

Окупацията на университета продължава, към момента няма опасност от нулева година, категорични бяха "ранобудните студенти".

Студентите протестираха без да блокират движението на "Орлов мост"

И през днешния ден протестът на студентите срещу правителството на Пламен Орешарски и срещу Народното събрание продължи без прекъсване....

"Утре, 15 ноември, правим протест и каним всички. Да си вземат болничен или отпуск. Има парламентарен контрол и имаме намерение да сме около Народното събрание около 11 часа - и отпред, и отзад. Задният вход на парламента в момента съвпада с този на храма", обяви Румен Стоев. Само с подкрепа на думи и с клаксоните няма да стане. Каним всички да дойдат, допълни той. "За нас това правителство трябва да си ходи. Да излезеш от Народното събрание с мръсна газ пред очите на 1000 души и 8000-9000 полицаи е невероятно, коментира той, а думите му предизвикаха смях и аплодисменти. Продължаваме да пазим протеста мирен, обяви Стоев.

Цвета Войчева от НАТФИЗ коментира твърденията в опорните точки на БСП, че на студентите от академията са предлагани по 700 лв. за снимки с кръв. "На нас не ни плащат, ние в момента плащаме с лицата си, свободното си време... Не мога вече да намеря дума, която да определи този разрив, който се случва в парламента и отвън… Моментът, в който се опиташ да се присъединиш към контрапротеста и ти кажат, че не си в списъка е безценен", посочи тя. Нямаме списъци, опитваме се да привлечем съмишленици и се опитваме да променим съдбата си тук в България, на нас тук за това не ни се плаща, обясни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика