Реформаторите искат обществени поръчки без офшорни фирми

2789
Реформаторите искат обществени поръчки без офшорни фирми
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) иска елиминиране участието на офшорни фирми в обществени поръчки чрез законови промени.

Антони Тренчев от РБ поясни, че Блокът ще направи предложение между първо и второ четене на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и действителните им собственици, по-известен в обществото като Закона за офшорките.

Тренчев поясни, че през 2013 г. се прие едно предложение, което забранява на дружества от ключови сектори в икономическия живот като банки, застрахователно дело, както и на фирмите, които участват в обществени поръчки да имат собственост от офшорни фирми, предаде БГНЕС.

Впоследствие се произнесе ЕК, че това е прекалено рестриктивно и че не може да остане така, защото се ограничава пазарният принцип. В резултат на това беше внесено и гласувано на първо четене предложението фирми, когато притежават до 10% офшорна собственост това да бъде позволено.

„Появи се проблемът, че с 11 фирми по 9% може да притежавате дадена банка и 99% от пакета акции да не е ясно чия собственост е. РБ предложи да се гледа сумарният ефект, а именно не отделните дружества, а всички офшорни дружества да не могат да надвишават 10%. Това значи да не може да имаме контролен пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици”, уточни Тренчев.

Той коментира, че едни от главните поводи за спрените наскоро обществени поръчки са подозренията кои точно са собствениците на фирмите, които са спечелили търговете. „По принцип РБ подкрепя спирането на тези поръчки, но искаме да отпадне необходимостта да се спират поръчки така, че икономическият процес в България да не спира и да не се бавят големи проекти във времето”, заяви депутатът от РБ.

Според реформаторите, с това предложение ще се постигне яснота за собствеността на ключови дружества, а обществените поръчки ще бъдат по-ефективни в полза на обществото, по начина, по който те генерално са замислени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика