Регионалният министър: Не може да се дават пари за нещо, което няма да започне да се прави с години

3970
Регионалният министър: Не може да се дават пари за нещо, което няма да започне да се прави с години
Снимка: МРРБ

„Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”. Важно е обаче кой би могъл да го спре. Първо - могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Г-н Беличев (Стоян Беличев) също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители. Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни само ако той сам реши", заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Тя заяви, че са дадени много пари, но без гаранция за качество на пътищата, както и много пари под предлог "спешно" още през 2019 година за неща, които и до днес не са започнати - специално Комитова посочи "свлачища". "Платени са 1,8 млрд. лева за магистралата от Ябланица до Търговище, но такава няма. Няма даже проект - само паркинг за частна фирма", писа в средата на юни Комитова в отворено писмо до Стоян Беличев, след като той обясни, че не може да напусне поста си до вписването на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. "Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост", написа Беличев, също в отворено писмо. А сега Комитова посочи, че от всички участъци на "Хемус" се строи само по 1, 2 и 3 - с разрешително за строеж, никъде другаде няма строителство, но са дадени 1,38 млрд. лева.

МРРБ с още информация за строителството на „Хемус”

Министерството на регионалното развитие с брифинг за автомагистрала „Хемус”. Очаква се на него да бъдат изнесени още данни ...

„Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват, се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че се дават много пари и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът, по който се надписва сметката, е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки”, коментира регионалният министър.

Комитова добави, че магистрала „Хемус” представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен.

„Това е равно на магистрала „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1.95 млрд. лв, а за участъците 7,8 и 9 сме осигурили 1.8 млрд. лв.”, обясни тя.

„В участъците 1, 2 и 3 се извършва строителство с разрешението на за строеж, а в участъците 4, 5, 6, 7, 8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата? В 1, 2 и 3 се строи и към този момент, а в другите няма как да спрем строителство, което не е започнало”, заяви министър Комитова. Тя обясни, че са построени 9 километра, други 68 били в процес на работа - всичко това по участъци 1, 2 и 3. Според нея, било въпрос на месеци да се завършат.

Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента (ВИДЕО)

„Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента“. Това посочи председателя на Комисията...

По нейните думи средствата за строителство на магистралата не са спрени.

„По първото постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв се строят само 1, 2 и 3, а другите не са започнати. Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество наречено „Автомагистрали” ЕАД. Това е основната строителна компания, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси”, каза Комитова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com