Ремонт на Зимния дворец няма да има, защото отделените пари били много

9112
Ремонт на Зимния дворец няма да има, защото отделените пари били много

Миналата седмица Министерският съвет реши, че реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, а предвидените 35 милиона лева се пренасочиха за довършване на залата "Арена Бургас".

Репортер на Actualno.com се обърна към Министерството на младежта и спорта (ММС) за коментар. От там обясниха, че причина за спиране на процедурата била, че отделените 35 млн. лв., предназначени за реконструкцията на Зимния дворец, са много.  "Те не се използват вече 2 години и това не носи полза на спорта. Затова смятаме, че е разумно да бъдат вложени в друг проект с национално значение", допълниха от ММС.

Правителството се отказа от скандалния ремонт на Зимния дворец, даде парите на Пеевски

Реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, защото правителството пренасочи предвидените 35 милиона лева за довършването н...

По думите на ведомството в момента се изготвя ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар.

ММС обаче не се ангажира с конкретен срок за стартиране на нова процедура. От ведомството отказват да коментират и информацията, че избраният изпълнител на строежа на "Арена Бургас" е консорциум, който включва и "Водстрой 98", която според куп публикации е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата участва в консорциума "Дворана" с "Понстройинжинеринг", който спечели поръчката за ремонта на залата пред 2014 г. 

Сагата "Зимен дворец"

Скандалът с ремонта на Зимния дворец избухна, след като се разбра, че на 18 август 2014 г. "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на първата поръчка на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец е прекратена

С Протокол на съвета на директорите на "Академика 2011" от 1 септември и решение на изпълнителния директор на дружеството Борис Тодоров...

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982,70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец". Тогава служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011". Впоследствие екипът на министър Красен Кралев довърши съдебната битка за отмяната на поръчката.

Втората поръчка за 35 милиона лева с ДДС, колкото пари беше предоставило правителството на Пламен Орешарски на държавното дружество "Академика 2011" през 2014 г., беше спряна по изричното нареждане на Бойко Борисов през февруари тази година в разгара на голямото прекратяване на процедури за обществени поръчки за милиони левове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика