Решено: Комисия в НС ще разследва полицейското насилие на протеста срещу БФС

3195
Решено: Комисия в НС ще разследва полицейското насилие на протеста срещу БФС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия, която ще проведе разследване относно полицейското насилие срещу граждани през нощта на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). Решението беше взето със 123 гласа "за", 28 "против" и 31 "въздържал се".

Целта на комисията е да разследва всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на футболния съюз както и с употребата на физическа сила и помощни средства от служители на МВР по време на провеждането му.

Депутатите трябва да установят дали са спазени изискванията в закона за МВР и закона за събранията и митингите и да представи резултатите в доклад. Още: Полицейското насилие над феновете прилича на боя под колоните от 2020: Проф. Николай Радулов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

За председател на комисията беше избран Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", като това стана с две гласувания. При първото ДПС не подкрепи кандидатурата му, това обаче се промени при прегласуването.Останалите две кандидатури - Цвета Рангелова от "Възраждане" и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" не получиха достатъчно гласове.

Как започна всичко?

Припомняме, че сблъсъците по време на протеста започнаха след като полицаите бяха замервани с бомби, камъни и други предмети от събралите се футболни фенове. Силите на реда щурмуваха тълпата, за да я разпръснат, но след това бяха бити и арестувани хора, които нямат нищо общо с протеста. 

Заради сблъсъците от миналия четвъртък премиерът Николай Денков поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. В негова защита застанаха ГЕРБ и ДПС и той обяви, че няма да напусне поста си. Още: "Удряха ме с палки и с ритници в корема, за да нямам деца": Разказ на пострадало момиче на протеста срещу БФС

В опит да потушат общественото недоволство от МВР заявиха, че вече трима служители са отстранени от работа заради прекомерна употреба на сила. От ведомството заявиха, че се правят още проверки и броят на тези служители вероятно ще се увеличи. 

От МВР се опитаха да прехвърлят топката на столичния кмет Васил Терзиев. Те го упрекнаха, че се забавил със съгласуването на заявения протест, но след това се самоопровергаха, като заявиха, че реакцията на полицията би била същата и при двата сценария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика