Вътрешният министър си изми ръцете с Васил Терзиев за кашата с протеста срещу БФС

4905
Вътрешният министър си изми ръцете с Васил Терзиев за кашата с протеста срещу БФС
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна коминисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е слючило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

"Такава е практиката"

Министърът потвърди, че Столичната община няма задължение да съгласува разрешението на протест, но по думите му досега това е била практиката. Още: "Удряха ме с палки и с ритници в корема, за да нямам деца": Разказ на пострадало момиче на протеста срещу БФС

"В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от СДВР. Това не е направено. Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван. И трябваше само в рамките на деня да направим организацията", оправда се министърът. 

"Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители - около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", каза още Стоянов. Още: Колко промила трябва да бъде моралът? Камен Алипиев за властта и парите в БФС (ВИДЕО)

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че столичната полиция е имала само няколко часа да създаде организация, защото до последно е било неясно дали мачът ще се проведе в София, Пловдив или Кърджали.

"В рамките на няколко часа ние трябваше да създадем организация, да обезпечим протеста с необходимите сили, да подготвим план, да определим характера на събитието и да посрещнем това събитие, така че да не се допуснат нарушения на обществения ред", заяви Коцев.

Как започна всичко?

Заместник главният секретар на МВР Димитър Канганчиев отбеляза, че по време на протеста повечето футболни фенове не са носели отличителни знаци на отборите си, носели са знаци за оставка на БФС и българското знаме. Агресията е започнала с изстрелаване на ракети към полицейските кордони, съобщи Канганчиев. Полицаите се опитали да спрат насилието, но то ескалирало, започнало вандалство - чупене на колчета и замеряне на полицаите.

"Протестиращите включително пръскаха със сълзотворен газ, започнаха да пробиват кордона с кофи за смет. След като забелязахме неспиращата агресия, направихме път за машината, пръскаща водна струя. В продължение на 10 минути феновете бяха умолявани да спрат да нарушават реда", разказа Канганчиев. 

Когато МВР изкарва водното оръжие, от задните редици протестиращи започват да хвърлят неща по него, като уцелват на няколко пъти главите на протестиращите по-напред. Полицаите взели мерки да овладеят напрежението и да изведат пострадалите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com