Ревизоро ще сезира КС заради правилата за избор на нов управител на БНБ

11131
Ревизоро ще сезира КС заради правилата за избор на нов управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро ще сезира Конституционния съд във връзка с правилата за избор на нов управител на БНБ.

Причината - решението на Народното събрание от началото на месеца, когато депутатите на ГЕРБ и ДПС решиха, че само парламентарни групи ще могат да издигат кандидат-управители на БНБ. Днес Димитров беше категоричен, че това е противоконституционно, предаде OFFNews.

Иван Искров: Да не забравяме, че от БНР тръгна медийният пожар "КТБ"

"Няма мотиви за моето оттегляне извън написаните в писмото, то е от моята лична воля, не е писано под натиск. Това, което казах през по...

Той припомни спорното гласуване в пленарна зала, когато бе отхвърлено предложението всеки депутат да може да номинира кандидат за поста. Тогава със 77 гласа "за" и 77 "против" по правилник предложението не се прие. Според Димитров ако 48 от 77-те депутати "за" сезират Конституционния съд, то новият управител ще се окаже нелегитимен.

Той намекна още, че изборът вече е предрешен. "Един от кандидатите бе заведен от финансовия министър в БНБ", каза Димитров. Става въпрос за кандидата на ГЕРБ Димитър Радев. "От изпълнителната власт ли се избира гуверньорът или от БНБ", запита патриотът и посочи, че доста хора, годни за поста, са решили да се въздържат.

По думите му у нас на конкурс се явяваш в два случая - ако вече си избран и трябва да подадеш документи или ако някой друг е избран, а ти трябва да го легитимираш. "Останалите кандидати са именно за това - камуфлаж", обясни депутатът от ПФ.

"А когато една жалба се разгледа в Конституционния съд и се окаже, че Народното събрание е избрало нелегитимен кандидат и се окаже, че всички негови решения са невалидни? Това е необоснован риск, избор на инат, предоверяване и риск от банков хаос", каза той и поиска да се променят процедурните правила така, че всеки един депутат да може да издига кандидат.

Миков: Единственият смисъл от писмото на Искров е да не го бие Стоянова

Председателят на БСП Михаил Миков коментира писмото на гуверньора на БНБ Иван Искров, с което той подава оставка от 10 юли, предаде Б...

"Нека покажем смелост и решителност и да закъснеем с една седмица, но да спазим закона", призова патриотът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика