Росен Желязков: Няма да стигматизираме имена, ако ПП-ДБ са съгласни за споделена отговорност

7314
Росен Желязков: Няма да стигматизираме имена, ако ПП-ДБ са съгласни за споделена отговорност
Снимка: БГНЕС

Председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ иска партията му и "Продължаваме промяната-Демократична България" да постигнат разбирателство за съвместна отговорност в изпълнителната власт. Според него трябва да се стигне до редовно правителство с министри, излъчени и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ, като програмата е по-важна от имената.

"В нормалната политическа логика и в цивилизования свят политиките са водещи. Имената винаги са заложници на тези политики и затова динамиката в управлението е винаги голяма. Ако един министър не изпълнява политиките си, той се сменя. От друга страна, към всичко има две крачки - една напред или една назад. Това, което видяхме, е нашето желание да извървим крачката напред. Това, че Бойко Борисов е сговорчив, консенсусен и има огромното желание да има резултат – поради което остана в парламента – не бива да се отчита като слабохарактерност. Не искаме нашите колеги да считат, че подкрепата на ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ. Искаме споделена отговорност в изпълнителната власт", заяви Желязков пред bTV тази неделя.

Атанасова: Ще предложим кандидат за премиер от ГЕРБ, ако ПП-ДБ продължават да тропат с краче

"Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в нашите управленски програми – дори в детайлите между ПП-ДБ и екипа на ГЕРБ-СДС. ...

"Ако това бъде изявено от нашите партньори в преговорния процес, тогава ще говорим за имена и няма да налагаме стигма върху нито едно име", добави той.

"Готови сме да участваме в управлението. Моето виждане, различно от мнението на Делян Добрев, е, че нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите. Защото това ще е носене на отговорност, а не да се седи в засада и да се коментират чужди грешки. Аз няма как да го предложа, но не трябва да се отчита тази възможност", коментира още Желязков.

Припомняме, че в медийното пространство се появи информация за част от спряганите имена в проектосъстава на кабинет на "Продължаваме Промяната - Демократична България":

- министър-председател - Николай Денков

- вицепремиер по еврозоната, Шенген, контрол и управление на службите - Кирил Петков;

Борисов: Петков и Василев да се дръпнат от първия ред

"Дръпнах се от първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен Кирил и Асен трябва да се дръпнат", каза лидерът на ГЕРБ&nb...

- вицепремиер по Плана за възстановяване и устойчивост и финансов министър - Асен Василев;

- министър на вътрешните работи - Атанас Атанасов;

- министър на външните работи - Весела Чернева.

Десислава Атанасова от ГЕРБ постави ултиматум на ПП-ДБ - до дни да представят състав на кабинет пред ГЕРБ, за да знае партията на Борисов дали ще подкрепи втория мандат. ОЩЕ: Петков: Имената до вторник са само слухове (ВИДЕО)

Бойко Борисов първо заяви, че програмата е по-важна от състава на управлението. После каза, че не може вътрешен министър да е Атанас Атанасов, а службите да са при Кирил Петков. Предложи Петков и Василев да се отдръпнат назад.

ГЕРБ няма да подкрепят кабинет с министри Кирил Петков и Асен Василев

Това е някаква шега, спекулация акад. Николай Денков да бъде кандидат за премиер. Няма как да подпкрепим Асен Василев за финансов минис...

ОЩЕ: Борисов заговори за ротационно управление и на държавата (ВИДЕО)

"Имаме желание за съвместно управление, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство с ясна програма, ясна законодателна рамка", коментира Желязков. Попитан за министри на ГЕРБ, отвърна, че трябва да има "паритетен принцип споделена отговорност в изпълнителната власт".

"Аз виждам по-скоро кабинет с по-голяма експертност, с по-малко политическо натоварване. Но това е втора тема на разговор, първата е програмата", смята председателят на 49-ия парламент.

На въпрос защо ГЕРБ не предлага правителство с първия мандат, той отвърна, че "не трябва да се подценява ситуацията с електоралните щети".

"Не знам откъде се вади изводът (за разбирателство с БСП и ДПС - бел.ред.), като имаме диаметрално-противоположни виждания", каза Желязков въпреки доказателства за съвместните действия между формациите. Примери за това са, че ДПС подкрепиха проектокабинета "Габровски", Изборния кодекс, забавянето на Застрахователния кодекс, бавене на съдебната реформа. „Не трябва да се връщаме към 48-ото НС“, смята Росен Желязков.

След среща в Министерство на финансите: 3% бюджетен дефицит е планът на ГЕРБ и ПП-ДБ

3% бюджетен дефицит е планът на ГЕРБ и ПП-ДБ, стана ясно след като представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща в Министерство на ...

"Само ако имаме кабинет, парламентът ще работи и ще приема закони, иначе отиваме на шести избори и мандатите ще са само с 2-3-5 нагоре или надолу. Може би тогава разговорът ще бъде коя ще е втората политическа формация", добави той.

"Ако не са съгласни (ПП-ДБ - бел.ред.), ние сме длъжни към нашите избиратели да предложим кабинет", заяви Желязков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com