Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

25 април 2024, 08:28 часа • 1092 прочитания

ЦИК прави всичко възможно изборите 2 в 1 да бъдат честни, но разбира се изборната администрация не е единственият орган в държава, който да гарантира честни и прозранич избори. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред bTV. 

Още: ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

ЦИК работи всеки ден затова да организира честни и прозрачни избори. Служебният премиер Димитър Главчев съдейства на ЦИК за всичко необходимо за организацията на изборите на 9 юни. Но за да могат изборите да бъдат честни, всички институции, отговорни за провеждането на изборите, трябва да си свършат добре работата, призова Матева. 

Още: Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

23 партии и 11 коалиции са регистрирани за предсрочните парламентарни избори. 5 партии и 3 коалиции са регистрирани при неприключила проверка в ГРАО. Предварителните избирателни списъци също вече са готови. 

ЦИК ще осигури възможност на избирателя да гласува с хартиена бюлетина или с машинно гласуване, като е право на избирателите как ще гласуват на изборите. Под 2% са недействителните гласове на национални избори, като на местни избори броят на недействителните гласове са повече. Росица Матева призова, когато избирателите гласуват с хартиена бюлетина, първо да гласуват в квадратчето за конкретната партия или коалиция, а след това в кръгчето за преференциите. 

Все още не е ясно коя бюлетина ще се показва първо на машините за гласуване - за европейските или за националните избори. 

Още: ЦИК: Бюлетините за изборите 2 в 1 може да са с различен размер

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес