Румен Петков: ДАНС неглижира закона заради Христозов, уведомявам ЕК

62303
Румен Петков: ДАНС неглижира закона заради Христозов, уведомявам ЕК
Снимка: БГНЕС

Неспособността на правителството да защити българския национален интерес е толкова грозна, колкото зависимостта на премиера от Делян Пеевски. Провалът в енергетиката става все по-очевиден, коментира бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков.

Енергийният крах и процедурата за "Южен поток" не отменя извършеното от премиера престъпление с назначаването на г-н Георги Христозов, заяви Румен Петков. И допълни, че соченото престъпление е придружено от престъпление и от ДАНС.

НЕК е с 338 млн. лева загуба през миналата година?

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013...

След серия от становища на ДАКСИ, най-накрая агенцията, за да услужи на Делян Пеевски и на премиера, издава един документ, с който, всъщност, обезсилва вътрешна наредба, неглижираща закон. И това всичко аз ще го изпратя на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Защото той не трябва да говори с българския енергиен министър, но не заради „Южен поток”, а заради склонността му да престъпва закона”, каза бившият вътрешен министър.

Петков е на мнение, че енергийният комисар не бива да говори и с премиера заради неспособността му да защити българския национален интерес за „Южен поток”, но и заради това, че в нарушение на закона назначава хора на длъжност, която не могат да заемат. Днес за пореден път показахте абсолютна липса на гръбнак като правителство, подчерта Румен Петков.

„Еврокомисарят поставя в зависимост изграждането на „Южен поток” от отношението на Русия към Украйна. Въпрос, към който България няма отношение. Но вие си мълчите, защото сте гузни от серията нарушения на закона. В услуга на Делян Пеевски, премиерът Орешарски назначи Георги Христозов. За да му услужи още повече, го направи ключов фактор въобще в енергийния сектор. И сега министър-председателят няма очи да защити българския национален интерес, който всъщност като че ли не представлява нищо за него”.

Румен Петков заяви, че премиерът превръща България в държавата на Делян Пеевски. "Редно е ние всички да си я върнем обратно, но не както го прави ръководството на БСП, а с българското достойнство, пред което вчера, на 2 юни, трябваше да се поклоним".

Петков: Защо човек без достъп до класифицирана информация е на ключови места в енергетиката

Многократно е ставало въпрос за хранилките, наречени бордове, за огромните заплати, които се получават там срещу вършенето на никаква р...

Георги Христозов

Случаят "Христозов" беше подробно описан от Actualno.com, а отговор от Министерството на икономиката и енергетиката така и не беше даден. Георги Христозов беше гласен за шеф на БЕХ, но заради шума около скандалните подробности в биографията му холдингът беше оглавен от сегашния председател на ДКЕВР Боян Боев. Христозов е бивш шеф на ТЕЦ "Марица Изток 2" и има влязла в сила присъда за валутна измама от Районен съд - Стара Загора през 1989 година. Две години по-късно е реабилитиран. На 26 юни миналата година прокуратурата поиска Христозов да не заема поста "председател на БЕХ", но той остана член на борда на директорите. Ето и какво казва българското законодателство в този случай:

Член 85 от Наказателния кодекс (1) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното. 

Член 40 от Закона за защита на класифицирана информация (1) Разрешение за достъп до класифицирана информация, извън случаите по чл. 39 (чл. 39 се отнася до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите, депутатите, съдиите и прокурорите), се издава на лице, което отговаря на следните изисквания: 4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;

Петков към Орешарски: Какви рушвети взе за назначението на осъждания Христозов?

"Изключително важно е да се проследи цялата кадрова политика на премиера Пламен Орешарски, освен за престъпните решения, за които говор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика