Румен Петков обясни защо енергийният министър не се смущава от драмата в енергийния сектор

9097
Румен Петков обясни защо енергийният министър не се смущава от драмата в енергийния сектор
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Стряскащо е, че енергийният министър не се смущава от разликата на цената на тока за износ и за вътрешния пазар, коментира драмата в енергетиката ни лидерът на АБВ Румен Петков и изложи своето обяснение защо е така.

Той направи паралел между търговията с ел. енергия и търговията с газ и разказа какво се случва: „В началото на януари 2014 г. е създадена Българска независима енергийна борса. В последствие Фондовата борса става едноличен собственик на капитала ѝ и КЕВР издава лиценз само на един борсов оператор за продажба на ел. енергия. Логиката е, че имаме ликвиден пазар със сериозни инсталирани мощности за производство на електроенергия от порядъка на 14 млн. мегавата. Съществуването само на един борсов оператор има логика, защото там са ангажирани, концентрирани ресурсите на АЕЦ – „Козлодуй“, „Марица Изток 2“ и всички останали. Тези държавни основни дружества предлагат през държавния орган – Енергийната борса, продажбата на ел. енергия“.

Румен Петков предупреди за предизборни манипулации и подменяне на истината

Силно сме обезпокоени от опитите президентската кампания да бъде изкривена, манипулирана и да бъде подменяна истината, алармира лидерът...

Петков обясни, че с природния газ се случва точно обратното и то при съвършено ограничен, граничещ с нулевия, обем производство на добив на природен газ. С промените в Закона за енергетиката от септември 2019 г. услужливо се въвежда организиран борсов пазар на природен газ без каквото и да е ограничение. Така се издава лиценз на частната българска енергийна търговска платформа през 2021 г., посочи той.

„Съвсем в реда на нещата това се прави паралелно със съществуващия вече газов хъб „Балкан. Тези лицензи са за период от 35 години, при 10- годишен лиценз за единствената електроенергийна борса.

Какво имаме като практическа реализация: "Газов хъб „Балкан“ кандидатства за лиценз за организиран борсов оператор за срок от 35 г. Капиталът на дружеството е в размер на 500 хил. лв. с едноличен собственик „Булгартрансгаз”. Имаме ангажимент на ЕК, мащабно търговско проучване и т.н. Българската енергийна търговска платформа е с капитал 50 хил. лв., собственост на български частни акционери", посочи Петков.

Използва се един и същ специализиран софтуер с този на държавния газов хъб „Балкан“ и това не смущава и този енергиен министър, подчерта Петков. "По-фрапантната структуроопределяща зависимост е факта, че същият специализиран софтуер, в него „Булгаргаз” играе ролята на доставчик на ликвидност и „Булгаргаз” определя на кого ще предостави газа – на държавната компания или на Българска енергийна търговска платформа", добави той и определи това като изключително сериозна предпоставка за корупционни сделки и зависимости, защото, както обясни - когато Булгаргаз предоставя на Българска енергийна търговска платформа, там частните оператори водят своя политика и цената на газа е съвършено различна от тази, с която оперира държавната компания. 

Румен Петков пак подкани енергийния министър да излезе по майчинство

С престъпни средства и хватки се удължи срока за изграждането от  газовия конектор Гърция – България (ICGB), алармира за пор...

"Очевидно е, че този министър не може да разбере или е мотивиран да не разбере тези неща и допуска такъв тип действия, които оскъпяват достъпа на икономиката и населението до природен газ", коментира лидерът на АБВ.

Убийствена е съпоставката в цената на тока вчера за износа и вътрешния пазар - 100 лева разлика: на 250 лв изнасяме, 350 лева на вътрешния пазар и е стряскащо, че това не смущава министъра на енергетиката, заяви Петков.

В енергийния сектор нещата имат откровено драматичен характер, коментира той и обясни защо е така: "Повече от десетилетие и половина бавим изграждането на АЕЦ „Белене“, сега виждаме, че най-евтиният ток се произвежда в АЕЦ „Козлодуй“. Съзнателно със съучастие на правителството на Борисов се забави изграждането на интерконектора Гърция – България. По този начин българският газов пазар се лишава от азерския газ или поне не се получава в мащабите, в които имаме споразумение. Това обслужва гръцката компания DEPA. Всичко това е за сметка на българския потребител и това продължава“.

Петков припомни, че договорът за изграждането на интерконектора с Гърция включваше 90 000 евро глоба на ден от 1 януари на настоящата година. "Настоящата година свършва, договорът е удължен и това не безпокои служебното правителство", подчерта Петков. "Вместо да се търси съдебна отговорност от тези, които допуснаха такъв удар върху енергийната сигурност, газовата сигурност, в случая на България, излизат разни човечета, които обясняват как те са отработили как все пак газопроводът да бъде готов до края на тази година и в 6-месечен срок, след това, да бъде пуснат в експлоатация", коментира той. "Това е национално предателство, заключи Петков и подчерта, че в цял свят срокът за въвеждане на такъв тип съоръжения в експлоатация е 45 дни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика