Румен Петков призова служебния кабинет да настоява за разследване на СЗО и ЕК

4188
Румен Петков призова служебния кабинет да настоява за разследване на СЗО и ЕК
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Настояването на АБВ за разследване на СЗО и ЕК в действията им да бъдат принудени правителствата да закупят милиарди ваксини е повече от актуално и нашето правителство, ако иска да излъчи национално достойнство и самочувствие, трябва да настоява за това, заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков

Той съобщи още, че АБВ възнамеряват да атакуват в европейските съдилища в Люксембург и Страсбург стремежа за приемането на ваксинационен паспорт, защото той задължава хората, чийто бизнес предполага пътуване да се ваксинират, независимо от това дали те биха искали или не.

"В някои страни-членки се приемат буквално насилствени мерки за ваксиниране", посочи той и даде примери с въвеждане на задължителна ваксинация от работодатели. "Шантажират нормалните хора, които не желаят да се ваксинират и не проверяват колко имат антитела", възрази Петков. "Никой не иска да види аз имам ли антитела, искат да видят, че съм ваксиниран", посочи той и изрази недоумение от удивителната последователност на Европа и света в стремежа да не идентифицираме реалното състояние на брой хора, срещнали се с вируса.

"Никой специалист до ден днешен не се изправи да каже, че ваксинираният гарантирано не разнася вируса. Напротив - всички говорят или с недомлъвки, или че съществува възможността ваксинираният да разнася вируса", изтъкна Петков и коментира: "Това говори за едно – корупция на най-високо ниво. Такъв грабеж светът не познава".

Той се противопостави на лансираната тези дни от туристическия борд идея за бонуси за ваксинираните: "Защо ваксинираните, а не лекарите на първа линия или учителите, които учеха децата ни с всички рискове за здравето", попита Петков.

За предлаганата от служебния здравен министър здравна реформа лидерът на АБВ е категоричен, че е необходим задълбочен дебат, който да е публичен. "Не трябва да бъде въпрос на кабинетно решение, защото понякога тишината в кабинетите ражда безумия", подчерта лидерът на АБВ, противопоставяйки се на възможността "някой сам да взима решения за съдбата на другите 7 милиона". Петков е категоричен, че предложенията на Кацаров може да бъдат "част от дебата и нищо повече". Той припомни поставяния от години въпрос дали лечебните заведения следва да са търговски дружества и отбеляза, че предлаганото от служебния министър премахване на лимитите задълбочава търговския елемент в здравеопазването.

Застъпвайки същата теза, доц. Атанас Мангъров отбеляза, че премахването на лимитите на болниците ще бъде посрещнато с радост от всяка болница, особено от частните и не само, тъй като ще донесе нови средства за лечебните заведения и предупреди, че ако това се случи, ще се върнем обратно в 2015, когато тези лимити бяха въведени и доведоха до масово източване на касата. "Бяха въведени, защото всички се втурнаха да бичат клинични пътеки и касата беше на път да фалира", посочи доцентът.

Той е категоричен, че за да се премахне основният недъг на нашето здравеопазване трябва да се раздели заплащането на медицинския труд на лекаря, сестрата, санитаря от заплащането на стойността на лечението. "Причината за надвишаване на лимитите винаги ще бъде стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се остойности и регламентира според квалификацията и натоварването", категоричен е Мангъров.

"Една от най-големите злини в нашето здравеопазване е лозунгът, че парите следвали пациента. Болниците не са автосервизи, където колкото повече, толкова повече. Това са лечебни заведения, които се занимават с здравето на хората. Те са нещо като пожарните и не би трябвало когато има много пожари на пожарникарите да трябва да се плаща повече и когато няма пожари - да не се плаща и да се закриват", коментира той.

В момента се получава огромен дисонанс – огромната част лекари получават 1000 – 2000 лв., а една богопомазана част са хиперфинансирани и получават по към 30 000 на месец и в резултат имаме изтичане на специалисти от непривлекателните специалности навън, докато в хиперфинансираните специалности има излишък от кадри, посочи още Мангъров.

Коментирайки идеята да се прехвърлят част от дейностите в доболничната помощ, Мангъров каза, че това е в тон с основната догма на нашето здравеопазване, въведена в края на 90-те години и се солидаризира с проф. Кантарджиев, че настоящия здравен министър е един от тези, които са създатели на цялата тази каша, която в момента сърбаме.

"Клиничните пътеки, които бяха въведени тогава са един анахронизъм, който трябва да бъде премахнат и това, което е нужно да се случи е не да се прехвърлят дейности от болничната в доболничната, а тези два дяла от здравеопазването да се обединят и да работят в синхрон", категоричен е Мангъров.

Друго, което иска министърът – да се премахне денонощното разположение на личните лекари, според Мангъров е пряко следствие от догмата за разделяне на болничната от доболничната помощ. "Личните лекари трябва да бъдат обединени около лечебни заведения, най-добре болнични и да работят в синхрон с тях, защото сами по себе си са непълноценни", каза той и даде пример от практиката, че за 11 стотинки никой не може да оказва спешна помощ. 

Промяната на цените на клиничните пътеки няма да доведе до нищо, защото основният недъг на нашето здравеопазване е че няма разделение на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението, подчерта Мангъров. "Всички фокуси, всички маймуднджилъци, които се правят в момента са да се изкарат колкото може повече клинични пътеки, да не се изразходват средствата по правилата и да остава повече за възнаграждение", добави той.

За мерките, свързани с пандемията

В последните 10 дни, въпреки че дневно се правят между 12 хиляди и 16 хиляди теста, се наблюдава, че делът на новооткритите случаи на COVID-19 твърдо се задържа под 1%, посочи доц. Мангъров и отбеляза, че това не се дължи на ваксинацията. "Не че сме се счупили да се ваксинираме - за вчерашния ден са се ваксинирали 9 хиляди и няколко стотин души, но фактът, че абсолютният брой на случаите намалява и че тяхното процентно съотношение спрямо направените тестове също остава много ниско, показва, че може би значителна част от населението на страната се е срещала с вируса и има имунен отговор", каза той.

Каква част обаче от населението се е срещала с вируса и има имунен отговор, ние не искаме да научим, не полагаме никакви усилия в това отношение, продължаваме да правим на ден по 15 – 16 хиляди тестове, с които откриваме, че някои хора, може би в конкретния момент отделят вируса, но не проверяваме каква част от населението има антитела и е защитена, подчерта имунологът. Той посочи, че в 80% от случаите COVID-19 протича безсимптомно и че той самият го карал по този начин, а другият начин да се получи имунен отговор е чрез ваксинация.

До момента с две дози са ваксинирани около 700 000 души, което е около 10% от населението на страната. Към настоящия момент в страната са направени около 2 милиона и 100 хиляди PCR тестове при средна цена около 100 лева на един тест и са направени около 1 млн. антигенни теста при средна цена между 20 и 30 лева, посочи още Мангъров и припомни казаното от ген. Мутафчийски в прословутото си интервю с Миролюба Бенатова – към 42- 43-та минута, че той лично бил виждал проект за половин милиард лева, които да бъдат дадени за тестове. "Генералът още тогава говори, че за тестове са предвидени половин милиард лева, което е малко странно", отбеляза Мангъров.

Той определи като неетично и дискриминационно отменянето на маските за част от ваксинираните. Според него носенето на маски е напълно безсмислено. "Най-доброто, което може да се случи за маските е да няма маски, а който иска може да носи по една, по две…, но да се налагат и на децата е неправилно", смята имунологът. "Другото, което се казва в изявлението на здравния министър – че маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози, определени дни след втората и такива, които са преболедували, но за преболедували се считат не тези, които имат антитела, а хората, които са имали някога PCR или антигенен тест и са били минимум 2 седмици под карантина, което е медицински абсурд", добави Мангъров.

Той отбеляза, че същата тази постановка е залегнала в изискванията за международни сертификати, които ЕК опитва да въведе и че там дори не се споменава и дума за хората, прекарали заболяването безсимптомно, но не са се изследвали с PCR. По думите му, това е медицинска глупост и е изключително дискриминационно.

Румен Петков в Плевен: Светлин Русев е голям и велик

Светлин, освен великолепното си творчество, ни остави богатство от мисли. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков в Плевен, където...

"Виждам че служебното правителство продължава сляпо и стриктно да следва всичко това което се прави навън. Значителна част от хората продължават да не мислят и слепешком по най-папагалски начин продължават да изпълняват нареждания, които получават отвън", коментира Мангъров.

Запитан дали очаква нова вълна на есен от индийския вариант, Мангъров отбеляза, че това зависи дали значителна част от населението има имунен отговор.

В момента се казва, че ваксините, които се използват, пазят от стария китайски и от всякакви нови варианти, което означава, че хора, които са ваксинирани или хора които са прекарали симптомно или безсимптомно COVID няма да се разболеят от индийския вариант, но ние продължаваме да не искаме да разберем каква част от населението се е срещала с вируса, отбеляза доцентът. "Ако човек веднъж се е срещал с него, той има антитела. Те са от Т-лимфоцити и с времето нивото им спада, но малка част от тези лимфоцити остават в костния мозък и лимфните възли и когато човек отново се срещне с коронавирус, тези клетки на паметта започват да се размножават много бързо и започват да изработват антитела, които не позволяват на човека да се разболее отново от вируса", поясни той.

Мангъров оспори твърденията, че клетките на паметта, които остават били много малко и недостатъчно, за да се справят с индийския вариант. "Само че, контрира Мангъров - това са клетките, които започват да произвеждат антитела и именно антителата не допускат човек повторно да се разболее от един или друг, или който искате вариант".

Мангъров е категоричен: "Когато човек се срещне с вируса, неговата имунна система се сблъсква с вируса в неговото антигенно цялостно многообразие, а когато се ваксинира ваксината предизвиква образуването на един или два вирусни антигена, които не са точно като естествения вирус и само срещу тези един или два антигена се образуват антитела. Докато при естествената инфекция антитела се образуват срещу всички антигени, които са във вируса. И едното може да ни пази, и другото, но ако човек се е срещнал естествено с вируса, неговият имунен отговор ще е много по-мощен отколкото изкуствения".

Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания – такова и за "Локхийд Мартин", настоява Румен Петков

Лидерът на АБВ Румен Петков отправи предупреждение към служебния премиер г-н Янев, че трябва незабавно да се преустановят всякакви конт...

Атанас Мангъров заяви, че не е антиваксър и че може би е от хората, които са направили най-много ваксини в тази страна и уточни, че има резерви към коронавирусните ваксини, както обясни - защото "не са направени по правилата на изкуството".  Тези ваксини може да са добри, но не са изпитани по правилата и никой не може да каже как ще се развият нещата след година - две - три, добави той.

"Една от основните догми, върху които бяха създадени ваксините, е че в човешката клетка информацията върви само от ДНК към РНК и по тази причина РНК ваксините не можели да променят човешката ДНК. Все повече излизат съобщения, които са отдавна, но се неглижираха и говорят, че това не е точно така и че това трябва да се изпита, да се проучи", посочи още имунологът.

"Неразумно и неетично е тези ваксини да се въвеждат за масова ваксинация. Който иска да се ваксинира, който го страх, който ходи да спи под леглото, носи 2 – 3 маски - нека да се ваксинира. Хубаво е, че има ваксини, хубаво е, че има хора, които искат да се ваксинират - нека го направят, но да се ваксинират деца е престъпление, защото не знаем какво може да се случи след време", заяви Мангъров.

Колкото и да се напъваме, не сме в състояние за тази една година и два - три месеца, откакто са създадени ваксините, да го разберем, подчерта той и повтори: "Който иска нека да ваксинира детето си, но аз не бих го направил и мисля, че това е неетично, неморално и фундаментално погрешно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика