Румен Петков: САЩ приветстват корупцията на Борисов

3881
Румен Петков: САЩ приветстват корупцията на Борисов
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Лидерът на АБВ Румен Петков определи сключеното споразумение  Уестингхаус да проучват възможността за алтернативно ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй като "голямото престъпление в ядрената енергетика, което се планира сега".

Според него, на двете посланички, присъствали на подписването - на САЩ и на Кралство Швеция, трябва да е ясно, че "когато стоят до Бойко Борисов, те казват, че техните държави одобряват корупцията". Петков е категоричен: "САЩ приветстват корупцията на Борисов – това посланичката го казва с всяка среща с него".  Той поясни: "Посланик Херо Мустафа трябва да си дава сметка, че като се показва с Бойко Борисов, тя казва – за нас, САЩ, е нормално един човек да граби в такива мащаби, че да си държи джоб парата в нощното шкафче в размер на един милион евра и кюлчета злато".

Петков изрази недоумение, дали си даваме сметка, че наши 5 милиона долара ще отидат в Уестингхаус, по силата на подписаното споразумение, за да направи Уестингхаус анализ на горивото, което ще предложи за ядрената централа в Козлодуй.  Според Петков е пределно ясно какво ще напишат в края на анализа – че това гориво е най-доброто от всички. "Ако мен днес ме пита някой кой е най-добрият футболен отбор в България, аз ще кажа, че е „Спартак – Плевен“, естествено", добави той, убеден, че Уестингхаус ще кажат, че тяхното ядрено гориво е най-доброто.

"Това е абсурд. Това не е просто конфликт на интереси. Това е политическа корупция на най-високо ниво – цената, поредната, която плащаме за спокойствието на Борисов", коментира Петков.

Румен Петков заминава за Москва, иска среща със Сноудън

Колко от техническите подслушвателни ресурси на САЩ и на какво основание са били насочвани към Европа - такава информация възнамерява д...

Той обърна внимание, че никой не казва какво ще правим с отработеното ядрено гориво. "Ако излезе посланикът на САЩ и каже – отработеното ядрено гориво ще го държим в посолството на САЩ, това е едно възможно решение", коментира още той.

"Борисов си купи спокойствие с „Ограда и паспорти“ - дадохме повече от 3 милиарда за едни самолети, дето ги няма на картинка и сега да поръчваме на производителя да даде анализ на качеството си, е повече от нелепо, но фактът, че не знаем къде ще се държи отработеното гориво е убийствен за нас", посочи Румен Петков.

ОТ АБВ ще изискат официално информация от министър Петкова и от парламентарната енергийна комисия за това кой, кога, как и най-вече на кого възложи да направи правна финансова оценка могат ли да се преместят реакторите от Белене в Козлодуй, колко ще ни струва на това удоволствие и кой ще контролира процеса.  Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева по повод твърденията на министър Петкова че тъй като има ОВОС за площадката, в момента са възложили проверка на правна, икономическа и финансова основа дали може да се преместят реакторите.

"Първо бих й припомнила, че има значение дали имаш ОВОС за площадка или ОВОС за технология", отбеляза Ганчева и посочи, че за ОВОС за технология са нужни 15 години.

"Ако решат да се местят реакторите от площадката на Белене на площадката в Козлодуй - на 16-тата година евентуално ще може да се случи, ако има разрешително", добави тя и предупреди, че всяка стъпка в тази посока е просто забавяне с 16 години.

Ръководството на АЕЦ Козлодуй да бъде незабавно уволнено, настояват от АБВ

Ръководството на АЕЦ Козлодуй да бъде незабавно уволнено. За това настояват от АБВ, заради визитата на американския посланик Херо Муста...

Ганчева припомни, че има решение на Министерския съвет и на парламента за строежа на АЕЦ Белене и изрази недоумение защо той не се реализира, щом енергийният министър твърди, че ще спазва решенията на парламента.

"За първи път днес министърката проумя, че България вече не доставя природен газ за Турция, тъй като Турция си е построила "Турски поток" и ние имаме спад в преноса на природен газ, коментира още Генчева казаното от енергийния министър. 

Ганчева припомни, че още през ноември от АБВ са сигнализирали, че резервираните капацитети за влизане на азерски газ на територията на България са 4 пъти по-малки от обявените от министърката и подчерта, че до края на януари в България, практически не е влизал газ от Азербайджан. "Това, че се прави някакво прихващане, надявам се тя, в края на третия си мандат да разбере кога е физическо влизане на преносен газ и кога се прави прихващане", добави Ганчева, визирайки енергийния министър.

По информация на АБВ, в началото на март - точно в навечерието на предизборната кампания, ще бъде направена първата копка на газопровода за битова газификация, съобщи още Ганчева и упрекна управляващите, че чак сега се сещат, след като в последните 10 години във всеки доклад на ЕК се посочва, че България е на последните места по битова газификация. "Когато строиха "Балкански поток" не се сетиха, сега обаче предизборно се сещат", коментира Ганчева.

Тя отбеляза, че газопроводите край Свищов и Златица, които се планира да бъдат открити в първите дни на март, са в проекта на управляващите от 2009 г. и заключи: "Явно за тях най-накрая 2009-та дойде, за тях 2021-та се усеща като 2009-та".

Братята американци да не ни смачкват ядрената енергетика, настоява Румен Петков

"За нашите братя американци главният въпрос е горивото и притискането на БЕХ и НЕК да си купува гориво от Уестингхаус няма граници". За...

Ганчева отново повдигна въпроса дали ще искаме неустойки за забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. "Днес министърката най-накрая призна, че Интерконекторът нямало да се сключи в срок и каза, че строителите са поискали удължаване", посочи Ганчева и съобщи, че АБВ ще напишат ново писмо на вниманието на министър Петкова и ще я попитат ще предприеме ли необходимите действия да се изискат неустойките  от 7 милиона лева по договора или ще бъдат подарени на строителите.

Резултатът от диверсификацията на природния газ се усеща по цената, изтъкна още Ганчева и отбеляза, че миналата седмица КЕВР вдигна с 20% цената на природния газ за регулирания пазар, докато Сърбия намали цената с 30%. Така че, коментира тя - може да се види разликата между управление и хаос в сектор „Енергетика“.

Във връзка с обявения от МЕ конкурс за шеф на БЕХ, Румен Петков сподели, че според него Любомира Ганчева ще е лидер като кандидат за шеф на БЕХ и изтъкна професионалната й подготовка и нейната почтеност. "Ако моето мнение има някакво значение, аз настоявам тя да се кандидатира и конкурсните процедури да бъдат публични", заяви той.

"Сега АЕЦ Козлодуй се управлява от Людмил Стойков. Ние искаме БЕХ да се управлява от почтен човек пред очите на българското общество, от професионално изграден, от образователно подготвен, от отговорен човек. От тази гледна точка най-силна ще бъде кандидатурата на Ганчева", добави Петков. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика