Румен Радев: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

4375
Румен Радев: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ
Снимка: БГНЕС

"Българската държава приема сериозно вашите проблеми, България високо цени връзките си с Република Северна Македония и с нашите сънародници в тази държава. Високо ценим и вашето мнение как по-бързо Република Северна Македония да постигне членство в ЕС". Това каза президентът Румен Радев на среща с български организации от Р Северна Македония.

 "Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония - нещо, което ние категорично не искаме. Аз настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на европейската интеграция на Република Северна Македония. България е страната, която иска най-много това да се случи и затова държа вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония. Това в никакъв случай не е намеса от страна на България във вътрешните дела на Република Северна Македония, това е израз на нашата загриженост, на нашата подкрепа за ефективния и устойчив път на Северна Македония към членство в ЕС. Аз не подкрепям никакви идеи за малцинства, не подкрепям и никакви сепаратистки течения. Но аз подкрепям вашия стремеж да бъдете пълноправни, пълноценни граждани на вашата страна, да имате място в квотното представителство , в администрацията на вашата страна, да станете видими в правния мир на вашата страна, защото от всичките ни разковори досега става ясно, че вие сте невидими в този правен мир. Радвам се, че сте тук, тук можете да говорите свободно и да бъдете чути и бихме искали да знаем вашето мнение как България да ви бъде полезна ", каза още президентът.

Предстоящи срещи на българите от РС Македония с държавните институции у нас

Представителите на българските организации и сдружения в РС Македония ще се срещнат с президента Румен Радев. Предстоят срещи и с прем...

"Преди всичко съм длъжен да отбележа, че във вашите думи виждам не поредна политическа декларация", заяви лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ Петър Колев. "Вашите думи и действия в последния период от време ни подсказват, че в България съществуват съвременни български политици, които изцяло разбират нашите стремежи, нашите мечти и нашите надежди. А те не са толкова сложни за разбиране. Ние искаме в нашата страна децата ни да могат да се самоопределят свободно като българи. Ние искаме в нашата държава, Република Северна Македония да можем да участваме пълноценно и интегрирано в нейния политически, икономически, културен и обществен живот. Искаме да бъде ясно защитено нашето културно-историческо наследство в Македония, защото всекидневно със собствените си очи виждаме как се руши. Затова ние настояваме за неотложни действия в посока, в която да настъпят промени в сферата на изсветляването на историческата истина за нашите общи предци, която безспорто ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес на нашата страна. защото никой от нас повече не може да допусне и да търпи децата ни да се връщат разплакани и разстроени от училище, затова, че някой си там е преценил, че тлябва да ги убеждава в това, че техните бащи, дядовци, прадядовци са били фашисти, окупатори, варвари и татаро-монголи, които са били най-големите врагове на нашата държава Република Северна Македония. Този език на омразата повече не може да бъде търпян. Затова ние очакваме ясни и категорични действия в тези посоки. Промяната на учебниците и изсветляването на историческата истина е фундаментът, върху който ще изградим бъдещите си отношения.", подчерта Колев. Има информации, добави той, които създават в нас представа, че може би българското правителство е поело ангажименти, които ще доведат до това, тези въпроси да бъдат отрложени в преговорния процес. "За нас тази позиция е рискована", категоричен бе Колев.  

При президента и премиера отива делегация от наши сънародници от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика