Румяна Ченалова: Много скоро Иван Гешев ще бъде отстранен

5663
Румяна Ченалова: Много скоро Иван Гешев ще бъде отстранен
Снимка: ПП Възраждане

Основният проблем, с който трябва да се справим в страната ни, е корупцията. Според анализа на икономическия екип на Възраждане за корупционните практики и загубите от тях за бюджета е доста трудно да се направи точна оценка - по обясними причини. Различни международни доклади сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 млрд. лв загуби за бюджета.

Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и позовавайки се на раздробена публична информация, оценява потенциалните корупционни загуби на сума между 3 и 6 млрд. лева. В бюджета ежегодно се залагат около 2,5 млрд лева за капиталови разходи, които са една от възможностите за корупция в сериозни размери. Изпълнителната власт заедно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 млрд. лв на година), приближават общ бюджет от 10 млрд. лева на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и социалните дейности надвишават 10 млрд. лева. Ако съберем бюджета на изброените звена, то можем да направим обосновано предположение, че корупционни практики се упражняват върху поне 25-30 млрд. лева. Неизвестното в случая е колко точно процента е корупцията, но ако приемем, че на това глобално ниво тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са между 3 и 6 млрд. лева, с уговорката, че може и да са доста повече. Възраждане обаче не желае да гради финансови разчети основани на предположения, затова за целите на финансовия анализ се спираме на най-консервативния вариант от 3 млрд. лева на година, изтичащи в корупционни схеми. Освен за бюджета, корупцията е заплаха за реда и законността.

„Институцията Прокуратура на практика е престъпна групировка, която изпълнява поръчките на управлението. Това ясно си пролича по акцията, която ДАНС и Прокуратурата водиха срещу Възраждане. Делата срещу мен бяха още един пример за това как престъпния режим на ГЕРБ и ВМРО – БНД може да използва институциите като бухалка.

И в двата случая само безпристрастността на българския съд доведе до справедлива развръзка, защото да кажеш невинен за някого, когото властимащите са решили да притискат, е знак, че надежда за българското правосъдие има.

Не вярвам на прокуратурата в този ѝ състав, въпреки че има много съвестни и свестни прокурори. Новият парламент трябва да намали мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 4 години, с което той да бъде прекратен и да бъде избран нов главен прокурор. Проверките на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 2020 г. и от 2021 г. по сигнала на Веселин Денков за корупционни действия на служители на Комисията и председателя ѝ Сотир Цацаров са напълно безсмислени, с изначално ясен резултат. Комисията е един от органите за контрол, влияние и репресии на олигархично-мафиотския модел. Доказателство за това е и бездействието по установяване на имущественото състояние на политици и магистрати, включени в списъка на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) от 2019 г. Тази проверка е част от функциите на КПКОНПИ, ясно разписани в закона. Цацаров манипулативно заяви, че списъкът на ДАНС съдържа класифицирана информация и не може да бъде огласен, както и че има забрана да се ползват данните, получени по линия на международния обмен на данъчно осигурителна информация за нуждите на наказателно производство. В друг смисъл са разпоредбите на (ДОПК) и Закон за защита на класифицирана информация (ЗККИ).

Д-р Костадин Костадинов: Ние компромиси за независимостта, за свободата на България не правим

"България има нужда от бързи и решителни действия и няма време за губене." заяви в интервю за Радио „Фокус“ - Варна д-р Ко...

Цацаров или не е чел закона или умишлено заблуждава обществото. И той и Гешев са извършили и продължават да осъществяват чрез бездействието си състава на престъплението по чл.288 НК, за което съм подала сигнал до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Подготвила съм и втори сигнал срещу Цацаров за тежки корупционни практики, за което има свидетели и веществени доказателства.

Аз, в качеството си на дежурен съдия, разпитвах лицето, което твърди, че е заплашвано от Борисов във връзка със сигнала му срещу Мирослав Найденов. Моите впечатления от този разпит са, че свидетелят даде показания под натиск и огромен стрес. Всички тези и много други обстоятелства ще станат ясни, само когато Гешев бъде отстранен.

Необходими са законодателни промени, с които да запазим българския съд независим и да прочистим прокуратурата от хора с престъпни намерения“ каза Румяна Ченалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика